Οι τράπεζες δεν θέλουν «κούρεμα» των δανείων σε κάθε περίπτωση για όσους έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όσων δεν μπορούν να πληρώσουν με ότι αυτό συνεπάγεται. Η απόφαση έχει όμως ληφθεί για το νοικοκύρεμα των ισολογισμών τους και την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια που καταδικάζουν την κερδοφορία και αποτελούν μεγάλο αγκάθι για το μέλλον τους.
Οι τραπεζίτες ξεκινούν στοχευμένα να διαχειριστούν το μη εξυπρετούμενο ιδιωτικό χρέος, το οποίο αποτελεί «απειλή» για την σταθερότητά τους, ωστόσο φοβούνται τους στρατηγικά κακοπληρωτές, αλλά και εκείνους που θα βρουν ευκαιρία να σταματήσουν να εξοφλούν τα δάνειά τους υπό την αναμονή μιας ρύθμισης «κουρέματος» χρέους. Ήδη η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για τραπεζική «σεισάχθεια» οδήγησε σε «πάγωμα» κάθε προσπάθειας ρύθμισης προβληματικών δανείων και σε αύξηση των επισφαλειών πάνω από 3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας σωρευτικά τα 80 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Alpha και Eurobank δύσκολα θα ανακοινώσουν ευρύ πρόγραμμα διαγραφών, ενώ το επιτελείο της Εθνικής το εξετάζει.
Από το 2014 οι τράπεζες είχαν ξεκινήσει συγκρατημένα να αναγνωρίζουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, χωρίς ωστόσο να τάσσονται αναφανδόν υπέρ μιας νομοθετικής ή οριζόντιας λύσης. «Με κάποια διαγραφή χρέους, θα καταστεί πιο πιθανή η αποπληρωμή του δανείου», σχολίαζαν χαρακτηριστικά αρμόδιες τραπεζικές πηγές, ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν οριζόντιες διαγραφές όπως η Πειραιώς.Οι συστημικές τράπεζες καταρτίζουν στρατηγικές για να βγάλουν από την επισφαλή ζώνη δάνεια και μόνο πέρυσι προχώρησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων αξίας 2,5 δισ. ευρώ από τα βιβλία τους, μεγάλη μερίδα των οποίων όμως, παραμένουν απαιτητά.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ήδη γίνεται «κούρεμα» τόκων ή ακόμη και δανείων, στις περιπτώσεις καταναλωτικών και καρτών όπου δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, το «πάγωμα» πληρωμών διαρκεί χρόνια και δεν υπάρχουν πιθανότητες να αποπληρωθεί το χρέος. Και έτσι θα συνεχίσουν, εντάσσοντας σε γενναίες ρυθμίσεις δανειολήπτες ανεξαρτήτως εάν εμπίπτουν στον νόμο της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι νέες αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο πλειστηριασμού ακινήτου για τους δανειολήπτες, προβλέπουν «πάγωμα» του 50% του δανείου για διάστημα 10ετών και ελκυστικούς όρους αποπληρωμής για το υπόλοιπο 50%. Πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου το μισό δάνειο δεν επιβαρύνεται πια με τόκους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαγραφεί. Η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους δανειολήπτες με την προϋπόθεση ότι είναι συνεργάσιμοι και αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.