Νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύστερα από ένα χρόνο αποκλιμάκωσης, δημιουργεί η αβεβαιότητα αλλά και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας έναν ακόμα μεγάλο πονοκέφαλο στις διοικήσεις των τραπεζών. Το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων οφείλεται εν μέρει και στις προσδοκίες για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, από τις αρχές του έτους νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ έχουν προστεθεί στη μεγάλη δεξαμενή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα, η ανησυχία εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας αλλά και της δυστοκίας στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έχει οδηγήσει σε «βουτιά» τις καταθέσεις, καταγράφοντας μείωση περίπου 26 δισ. ευρώ από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.
Αβεβαιότητα και κρίση ρευστότητας τροφοδότησαν μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχει μειωθεί κατά 33 δισ. ευρώ (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2013)!
Η κατάσταση ρευστότητας είναι δραματική. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δέχθηκαν νέες πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι εκροές καταθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνουν, ήταν οι μεγαλύτερες εκροές που σημειώθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες, δηλαδή μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, σημειώθηκε μπαράζ δηλώσεων Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες επιδείνωσαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, και οι οποίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) για τη στήριξη της ρευστότητας αποφάσισε να αυξήσει κατά 400 εκατ. ευρώ το όριο του ευρωπαϊκού έκτακτου μηχανισμού (ELA), το οποίο διαμορφώνεται στα 69,8 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Τετάρτη, η ΕΚΤ θα εξετάσει και πάλι τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ και σήμερα διαμορφώνονται στα 138 δισ. ευρώ.