Δουλειά έπιασε η επικεφαλής του νέου εποπτικού οργάνου (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, περνώντας από κόσκινο τις διαδικασίες που ακολουθούν οι τράπεζες στις διοικητικές τους ανακατατάξεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε από την 1η Νοεμβρίου την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Με λίγα λόγια οι ευρω-τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) θα δώσουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία τους στην ΕΚΤ και θα λογοδοτούν σε αυτήν για οποιαδήποτε κίνηση.
Η εποπτεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βέβαια παραμένει στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία όμως θα δίνει report στην ΕΚΤ προκειμένουν να έχει άμεση εικόνα όποτε τη θελήσει. Η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΕΚΤ με την κάθε μία τράπεζα χωριστά, θα επιτρέπει στους αρμόδιους, με το πάτημα ενός κουμπιού, να βλέπουν πως και πότε εξυπηρετούνται, αν εξυπηρετούνται, τα δάνεια κτλ.
Με έγκριση της ΕΚΤ τα νέα μέλη στα ΔΣ
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη διοίκησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση της εποπτικής αρχής πριν την τοποθέτηση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστοτε ιδρύματος. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει για πρόσωπα που τοποθετούνται στα συμβούλια των εποπτευόμενων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τραπεζών μετά την 1η Νοεμβρίου 2014, οπότε και η ΕΚΤ ανάλαβε την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σχετικά με την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών οργάνων ο κανονισμός εποπτείας της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής:
Η αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών των διοικητικών οργάνων των σημαντικών και λιγότερο σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί σημαντικό στοιχείο των εποπτικών δραστηριοτήτων.
-Τα μέλη αυτά οφείλουν να έχουν πάντοτε καλή φήμη και να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
-Οι αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού οργάνου ενός σημαντικού πιστωτικού ιδρύματος δηλώνονται στη σχετική Εθνική Αρμόδια Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος), η οποία ενημερώνει τη σχετική Μεικτή Εποπτική Ομάδα και το Τμήμα Αδειοδότησης της ΕΚΤ, οι οποίες και συλλέγουν μαζί με το προσωπικό της Εθνικής Αρμόδιας Αρχής τα απαραίτητα έγγραφα (όπου περιλαμβάνεται ενδεχομένως και μια συνέντευξη του υποψήφιου μέλους).
-Με τη συνδρομή της Εθνικής Αρμόδιας Αρχή, η Μεικτή Εποπτική Ομάδα και το Τμήμα Αδειοδότησης διενεργούν από κοινού την αξιολόγηση και στη συνέχεια υποβάλλουν λεπτομερή πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Εποπτικό Συμβούλιο προς λήψη απόφασης.
Η εποπτεία θα περνάει μέσα από τις Μεικτές Εποπτικές Ομάδες
Η καθημερινή εποπτεία των ελληνικών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων γίνεται από Μεικτές Εποπτικές Ομάδες (ΜΕΟ). Οι ΜΕΟ περιλαμβάνουν προσωπικό προερχόμενο τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για κάθε σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα συγκροτείται και η αντίστοιχη ΜΕΟ. Το μέγεθος, η συνολική σύνθεση και η οργάνωση μιας ΜΕΟ μπορεί να ποικίλει αναλόγως της φύσης, της πολυπλοκότητας, της κλίμακας, του επιχειρησιακού μοντέλου και του προφίλ κινδύνου του εποπτευόμενου πιστωτικού ιδρύματος.
Κάθε ΜΕΟ έχει τον δικό της συντονιστή στην ΕΚΤ (ο οποίος κατά κανόνα δεν κατάγεται από τη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένο το εποπτευόμενο ίδρυμα), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των εποπτικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, όπως προβλέπονται από το πρόγραμμα εποπτικής εξέτασης για κάθε σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα.
Επιβολή κυρώσεων
Στο πλαίσιο της χρήσης εποπτικών μέτρων και εξουσιών προβλέπεται ότι εφόσον έχει διαπιστωθεί παράβαση των κανονιστικών απαιτήσεων και πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ή/και στη διοίκησή τους, η εποπτική αρχή δύναται να τις επιβάλει.
Η ΕΚΤ μπορεί να επιβάλει σε πιστωτικά ιδρύματα διοικητικές χρηματικές ποινές που φτάνουν έως το διπλάσιο του ποσού των κερδών που αποκτήθηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης, εφόσον αυτά μπορούν να προσδιοριστούν, ή έως το 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών κατά την προηγούμενη χρήση. Επιπλέον, η ΕΚΤ δύναται να επιβάλει περιοδική χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης εποπτικής απόφασης ή κανονισμού της ΕΚΤ προκειμένου να υποχρεώσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να συμμορφωθούν προς την προηγούμενη εποπτική απόφαση ή κανονισμό της ΕΚΤ.
Διαβάστε σχετικά: Οδηγός για την τραπεζική εποπτεία – Πώς θα λειτουργεί ο EEM
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη συνοπτική της έκθεση η ΕΚΤ ότι όσες τράπεζες δεν συμμορφωθούν άμεσα στις υποδείξεις της SSM θα αναγκαστούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια καθώς το κόστος της μη-συμμόρφωσης θα προστεθεί στο ρίσκο και στα κεφάλαια.
Στόχος της ΕΚΤ και της SSM είναι η ομογενοποίηση των κανόνων λειτουργίας και ασφαλείας των τραπεζών καθώς και του τρόπου υπολογισμού των assets και διαχείρισης του κινδύνου.