Τα κόκκινα δάνεια μπορούν(;) να σώσουν την κυβέρνηση

Στο «φάρμακο» που θα επουλώσει την ανοιχτή «πληγή» των μη εξυπηρετούμενων δανείων επενδύουν οι Έλληνες τραπεζίτες και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών προσδοκούν στην ταχεία εφαρμογή της φόρμουλας για το ζήτημα των NPLs -συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν χθες-, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στη ζωτικής σημασίας εφαρμογή της ρύθμισης προσδοκώντας σε “επικοινωνιακό μπάζωμα” των αντιδράσεων για τον ΕΝΦΙΑ, του ασφαλιστικού και των εργασιακών θεμάτων.

Της Χριστίνας Τζογανάκη

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει αρκετές προσαρμογές στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ανεδαφικές ελπίδες για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θέμα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκύπτει ότι αμφότεροι εμφανίζονται έτοιμοι να βρουν λύση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Τελευταία στοιχεία και αναλύσεις τόσο από συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες όσο και από τις ίδιες τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και την ΤτΕ ανεβάζουν τον λογαριασμό των “νεκρών” επιχειρηματικών δανείων στα 25 δισ.Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις το 30% των επιχειρήσεων είναι απόλυτα υγιείς, ενώ περίπου αλλες τόσες θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο θάνατο καθώς οι τράπεζες θα διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη.

Όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διαγράψουν και να πετάξουν στα σκουπίδια δάνεια ύψους 25 δισ. που έχουν χορηγήσει προς τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια συνεπάγεται αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά και νέα κανόνια τα οποία θα δοκιμάσουν την ευστάθεια άλλων επιχειρήσεων είτε υγειών, είτε αυτών που βρίσκονται στο ματαίχμιο.

Ο βαθμός κάλυψης των επισφαλειών από τις τράπεζες βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 48%, όπερ σημαίνει ότι για κόκκινα δάνεια 80 δισ. οι τράπεζες έχουν απόθεμα 37 δισ. Αν τώρα διαγράψουν άμεσα 25 δισ. τότε τα κόκκινα δάνεια μειώνονται περίπου στα 60 δισ., ενώ οι προβλέψεις μειώνονται στα 12 δισ. ήτοι στο 20%.

Αντιστοίχως θα επηρεαστούν και οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Με ένεση φρέσκου κεφαλαιακού χρήματος 15 δισ. οι τράπεζες θα διαθέτουν πλέον 25 δισ. προβλέψεις ήτοι το 37% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, το οποίο θα έχει ήδη απομειωθεί κατά το ποσό των διαγραφέντων δανείων. Συνεπώς θα έχουν μεν χαμηλότερη κάλυψη αλλά και μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο ρίσκο.

Οι παρεμβάσεις

Μέσω της συμμαχίας που επικυρώθηκε χθες με τους βασικούς πυλώνες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα ανοίξουν άμεσα νέοι δρόμοι ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, επιταχύνοντας και την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας. Πιο αναλυτικά οι δυο πλευρές συμφώνησαν στα εξής ζητήματα:

-Οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν παγωμένοι, όπως δήλωσε και ο Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος της σύσκεψης, λέγοντας ότι “οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δε βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο”. 

-Οι διαγραφές χρέους δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, όχι απλά ανά δανειολήπτη, αλλά για το σύνολο των εκκρεμοτήτων, που έχει ο οφειλέτης σε κάθε τράπεζα. 

-Στη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί αύριο με τη μορφή νομοσχεδίου, θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει αρκετές προσαρμογές στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το όριο ετήσιου τζίρου παραμένει στα 2,5 εκατ.  ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Όπερ σημαίνει οτι η ρύθμιση αφορά ακόμα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών και οφειλές. 

– Όσον αφορά στα δάνεια των νοικοκυριών – στεγαστικά και καταναλωτικά – οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν οριζόντιο κούρεμα επί δικαίων και αδίκων, τόσο γιατί το θεωρούν ηθικά άδικο, όσο και γιατί εκτιμούν ότι έτσι θα επωφεληθούν και όσοι μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Ετοιμοι δηλώνουν οι τραπεζίτες

Αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει όλη την απαραίτητη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να εφαρμόσουν άμεσα τον νέο νόμο. Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία: «ήταν μια πολύ επιτυχής εξέλιξη και μετά από αυτήν ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι με δεδομένο πως το 2015 προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 3%, «οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο». Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς επίσης οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Την Πέμπτη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις που δεν θα αλλάζουν την ουσία, αλλά θα ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία του νόμου. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *