Ερχονται τα «τελεσίγραφα» για τους δανειολήπτες: Ρυθμίστε εντός 90 ημέρων

Ενενήντα μέρες προθεσμία έχουν οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Επισήμως από  την 1η Ιανουαρίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί. Όμως τι θα συμβεί στην πράξη;

Η τρόικα επιμένει, πως η «ομπρέλα» προστασίας που απαγορεύει να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία θα πρέπει να κλείσει, καθώς όσο διατηρείται το υπάρχον καθεστώς, τα επισφαλή δάνεια θα διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά τους και θα αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Της Έφης Καραγεώργου

Το ίδιο πρεσβεύουν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, καθώς θεωρούν ότι αν δοθεί παράταση στο να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τόσο στα stresstest που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και στις ασκήσεις αντοχής που θα επαναληφθούν το 2015. Διότι, η αποτίμηση των ακινήτων που προστατεύονται θα ήταν μηδενική, καθώς δε θα μπορούσαν να πουληθούν και επομένως δε θα υπήρχε εμπορική αξία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί με δηλώσεις αξιωματούχων της να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ότι θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το αν θα βγει ένα σπίτι στο σφυρί ή όχι.

Ωστόσο ασχέτως από το τι επιθυμούν και επιδιώκουν, τρόικα, ΕΚΤ και κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως την τελική λέξη την έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες δεν πρόκειται να προχωρήσουν μαζικά σε πλειστηριασμούς κατοικιών. Και για το λόγο αυτό έχουν απευθύνει προσκλητήριο σε όλους τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, πληρώνοντας δόσεις που ξεκινούν και από τα 50 ευρώ το μήνα.

«Οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες, όλοι εκείνοι που πραγματικά θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν έχουν να φοβούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fpressστέλεχος συστημικής τράπεζας και συνεχίζει: Ενδεχομένως να υπάρξουν ελάχιστες περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με την τράπεζα για να σώσει την κατοικία του, ή αποδεδειγμένα αρνείται να ρυθμίσει το χρέος του, αν και διαθέτει περιουσία.

Όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο εισάγει την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλα τα δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά- θα ρυθμίζονται με βάση αυτούς τους νέους ενιαίους και αντικειμενικούς κανόνες, που θα εφαρμόζονται σε συνδυασμό με ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *