Κοντά σε λύση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, αφού η τρόικα «δεν έχει κάθετη διαφωνία», όπως ανέφεραν πηγές.
Η έκτακτη ρύθμιση που θα προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων με διάρκεια πιθανότατα δύο ετών -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- θα αφορά 100.000 μικρές και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν οριζόντια για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και κατά περίπτωση για τις μεγάλες.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα δεν έχει διατυπώσει κάθετη αντίρρηση ως προς το προσχέδιο της ρύθμισης, ωστόσο συζητούνται τα επιμέρους θέματα.
Αυτό που ζητεί να μάθει η τρόικα είναι η επίπτωση του σχεδίου στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να δώσει τα στοιχεία για τα Ταμεία την Τετάρτη, στην συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση.
Όσον αφορά στις τράπεζες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αντιθέτως θα έχουν όφελος από τις φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος φόρος).
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες πριν την ολοκληρωτική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές, αλλά ούτε και οι προθέσεις της κυβέρνησης που από τη μία διατείνεται ότι θα προστατέψει τον φτωχό και από την άλλη υπογράφει την “καταδίκη” του.