Πλειστηριασμούς ακινήτων με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας τους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ευθυγραμμίζοντας τις σχετικές διατάξεις με τις αντίστοιχες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σήμερα, η πρώτη τιμή πλειστηριασμού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία ολοκλήρωσης εκατοντάδων πλειστηριασμών δεδομένης της κάθετης πτώσης των εμπορικών αξιών.
Το «πρόβλημα» το εντόπισε η τρόικα η οποία είχε ζητήσει καθιέρωση ελάχιστης τιμής στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, οι τροϊκανοί πείστηκαν ότι δενμπορεί να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε διαστάσεις ξεπουλήματος.
Έτσι, η συμφωνία έκλεισε σε ευθυγράμμιση των σχετικών διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας με τις αντίστοιχες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι αλλαγές στο ύψος της πρώτης τιμής ενός πλειστηριασμού αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνονται στην ατζέντα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Μνημονιακή δέσμευση είναι επίσης κι η δημοσιοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια.
Σήμερα, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα πιστοποιήσει ότι υπάρχουν δικηγορικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν -έναντι αμοιβής- την αποστολή στοιχείων για τους πλειστηριασμούς των επόμενων έξι ή δώδεκα μηνών στους ενδιαφερόμενους μεσίτες, εργολάβους ή άλλους παράγοντες (και μη) της αγοράς ακινήτων. Οι πληροφορίες έρχονται με email ή μέσω ειδικής εφαρμογής στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε ψηφιακούς χάρτες όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει το ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, εξακολουθεί να μην έχει επαφή με την ψηφιακή εποχή στο θέμα των πλειστηριασμών και κινείται στη λογική της θυροκόλλησης.
Παράλληλα το υπουργείο προωθεί ριζική αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ο ΚΕΔΕ μετρά δεκάδες άρθρα που ισχύουν από το 1974. Ο νόμος θα αλλάξει στο σύνολό του, χωρίς όμως να επέλθουν νέες τροποποιήσεις στα ακατάσχετα όρια μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, καθώς η τελευταία παρέμβαση με αύξηση του ακατάσχετου από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ έγινε στις αρχές του 2014.