Τελικά, η «χαρτούρα» και η ταλαιπωρία δεν θα λείπουν ούτε από αυτή τη διαδικασία. Οι φορολογούμενοι, που θα δηλώσουν στο Taxisnet τον έναν και μοναδικό λογαριασμό που θέλουν να προστατέψουν από κατασχέσεις για ποσά έως 1.500 ευρώ, δεν θα γλιτώσουν την επίσκεψη στην τράπεζα.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» άνοιξε χθες, Τρίτη, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι πολίτες αφού κάνουν την αίτηση, θα πρέπει να τυπώσουν το αποδεικτικό της αίτησης και να το προσκομίσουν στην τράπεζα. Η επίσκεψη στην τράπεζα από τον ίδιο τον φορολογούμενο δεν προβλέπονταν στη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου με την οποία καθορίζονταν η διαδικασία για την ηλεκτρονική δήλωση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού. Το μόνο που ζητούσε η κ. Σαββαϊδου από τους φορολογούμενους ήταν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μια Αίτηση και να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Πουθενά δεν προβλέπονταν ότι φορολογούμενος μετά τη δήλωση του λογαριασμού θα έπρεπε να προσκομίσει στην τράπεζα το αποδεικτικό της δήλωσης.
Όμως, όταν οι φορολογούμενοι μπαίνουν στην εφαρμογή του Taxisnet ενημερώνονται ότι το προς εκτύπωση αποδεικτικό πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στην τράπεζα που θα δηλωθεί για τις δικές της ενέργειες μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, οπότε και θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.
Ας δούμε, όμως, πώς θα σώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από κατάσχεση βήμα-βήμα:
· Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.
· Να αναγράψουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στην ειδική εφαρμογή
· Να δηλώσουν στην τράπεζα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό
· Στην περίπτωση που κλείσει ο λογαριασμός θα πρέπει να δηλωθεί άμεσα ο καινούργιος.
· Όταν ο ΑΦΜ δεν αντιστοιχεί σε πελάτη τράπεζας θα σταματά η διαδικασία και θα γίνεται επανέλεγχος. Το ίδιο θα γίνεται αν δικαιούχος του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) είναι άλλο πρόσωπο, ο λογαριασμός είναι κλειστός ή όταν δηλώνεται άλλος λογαριασμός από αυτόν της μισθοδοσίας ή της σύνταξης.
· Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη φορολογική διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα αίτηση / υπεύθυνη δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος – ήδη δηλωμένος – κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.
· Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο περιβάλλον TAXISnet.
· Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) επεξεργάζεται σε ημερήσια βάση (εργάσιμες ημέρες) τις υποβληθείσες αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων και δημιουργεί:
– Αναλυτική κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή ανά πιστωτικό ίδρυμα, κάθε εργάσιμη ημέρα, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων (ΑΦΜ και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) καθώς και την ένδειξη αν η δήλωση αφορά αντικατάσταση προηγούμενου λογαριασμού, για τις αιτήσεις / υπεύθυνες δηλώσεις που υποβλήθηκαν ως τη 12η βραδινή της προηγούμενης ημέρας. Η κατάσταση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο κατά περίπτωση πιστωτικό ίδρυμα, την ίδια ημέρα και καταχωρείται αυθημερόν στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
– Συγκεντρωτική κατάσταση ανά πιστωτικό ίδρυμα, σε ηλεκτρονική μορφή, τις πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα και για μεταβατική περίοδο εξαμήνου ή όποτε κριθεί – κατά περίπτωση – αναγκαίο, που περιλαμβάνει το διαμορφωμένο πλήθος των προσώπων / λογαριασμών ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ελέγχου της διαδικασίας.