Λόγω… έλλειψης εισπρακτικού μηχανισμού, ο ΟΑΕΕ οδηγεί τους μικροοφειλέτες ποσών έως 5.000 ευρώ στο δόκανο της εφορίας. Αυτό ζήτησε από τη διοίκηση του ταμείου ο Βέλγος Πατρίκ Ντε Μετς που επιβλέπει την πορεία των εσόδων των ταμείων.
ΟΑΕΕ: Στο δόκανο της εφορίας μικροοφειλέτες του Ταμείου – Οι απαιτήσεις των δανειστών
Μέσω εφορίας θα εισπράττει ο ΟΑΕΕ τις οφειλές έως 5.000 ευρώ που αφορούν ένα μικρό μέρος μόνο των συνολικών οφειλετών. Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν στο ταμείο έως 5.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές έχουν παραμείνει στο ταμείο και δεν έχουν οδηγηθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ Πατρίκ Ντε Μετς που εδώ και δύο χρόνια επιβλέπει της κινήσεις των ταμείων αναφορικά με τις εισφορές, στις τελευταίες του συναντήσεις με τους διοικητές των ταμείων διαπίστωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ότι ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό αλλά ούτε και τον αναγκαίο μηχανισμό είσπραξης των οφειλών αυτών.
Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τη διοίκηση του οργανισμό να κινήσει τις διαδικασίες ώστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτόν, ύψους έως 5.000 ευρώ, να οδηγηθούν στην εφορία, προκειμένου να εισπραχθούν μέσω αυτής.
Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, ο Βέλγος εμπειρογνώμονας ζήτησε επίσης εντός του επόμενου μήνα να διεξαχθεί έρευνα στο ΚΕΑΟ, προκειμένου να αναδειχθούν οι παθογένειες, να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ζήτησε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε τρεις εγκυκλίους που έχει θέσει σε εφαρμογή το ΙΚΑ το τελευταίο διάστημα, μέσω των οποίων, στην πράξη έχει ανοίξει παράθυρο για βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών «Νέα Αρχή» και «Πάγια Ρύθμιση». Πρόκειται για ρυθμίσεις που εμμέσως ενεργοποιήθηκαν παράλληλα με τις τρέχουσες και ανοίγουν παράθυρο για την αύξηση των δόσεων ακόμη και σε 180.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να εξετάσουν τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ εντός του Αυγούστου θα συλλέξουν στοιχεία για το εάν τελικά οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτές που τώρα εφαρμόζονται. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των ποσών που εισπράχθηκαν, για το σύνολο των οφειλετών που εντάχθηκαν, αλλά και αυτών που απεντάχθηκαν από την κάθε ρύθμιση ξεχωριστά.
Η πρώτη εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν εντός του 2013 και έως τον Απρίλιο του 2014 τρέχουσες οφειλές να τις ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με την «Πάγια Ρύθμιση» ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν στη ρύθμιση των πολλών δόσεων για τις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι προκειμένου ο οφειλέτης να θεωρηθεί ασφαλιστικά ενήμερος θα πρέπει να καταβάλει την αντίστοιχη πρώτη δόση τόσο της «Νέας Αρχής» όσο και της «Πάγιας Ρύθμισης».
Δικαίωμα χρήσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχουν:
Α. Οι εργοδότες – οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς της ρύθμισης «Νέα Αρχή».
Β. Οι εργοδότες – οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης «Νέας Αρχής» και παρήλθε άπραγη η προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν.
Η δεύτερη εγκύκλιος που μπαίνει στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων δίνει το δικαίωμα σε μια σειρά οφειλέτες που έκαναν χρήση της πλέον ευνοϊκής ρύθμισης που έτρεξε ποτέ για χρέη προς τα ταμεία και ψηφίστηκε το 2011 να επανενταχθούν σε αυτήν, με παράλληλη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως το 2017.
Στην εγκύκλιο προβλέπεται η αναστολή ως τις 30-6-2017 της λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού που ψηφίστηκε από τον Γιώργο Κουτρουμάνη το 2011 (Ν.3943/2011). Με την εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που εξυπηρετούσαν τους όρους αυτούς, μέχρι τις 31-12-2013, και που υπήχθησαν στο καθεστώς της νέας ρύθμισης, να επανενταχθούν στο προϊσχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.
Η δυνατότητα αυτή στην πράξη ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για αύξηση των δόσεων, καθώς η ρύθμιση του 2011 προέβλεπε μεταξύ άλλων 100 και πλέον δόσεις, τουλάχιστον στο 20% των ασφαλιστικών εισφορών, από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα.
Ειδικά για οφειλέτες, των οποίων το ποσό της κεφαλαιοποιμένης οφειλής υπερβαίνει:
α) για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις 300.000 ευρώ,
β) για τον ΟΓΑ τις 200.000 ευρώ και
γ) για τους λοιπούς φορείς τις 80.000 ευρώ , το ποσό της δόσης μπορεί και να ανέρχεται στο 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Το τρίτο έγγραφο που ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα και στην πράξη οδηγεί σε έως και 180 δόσεις. Είναι μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ που αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα άρθρα 99 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και τις περιπτώσεις της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατά το άρθρο 106, και αφορά ρύθμιση οφειλών:
A. Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών ποσοστού 80%.
B. Υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης στη βάση των παρακάτω όρων:
• μέχρι 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση πρόσθετων τελών 60%,
• μέχρι 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50%,
• μέχρι 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 40%,
• μέχρι 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30%,
• μέχρι 144 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20%,
• μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση πρόσθετων τελών 10%,
• μέχρι 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.