Ανακοινώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 707 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο υψηλότερο υψηλότερο κατά 500 εκατ. από τον πρόσφατα αναθεωρηθέντα στόχο – η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει το δημοσιονομικό success story και τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας. Ομως, αντίθετα με την εικόνα αισιοδοξίας που προβάλλεται δημόσια, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός και εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προύπολογισμού. Πηγή έντονων ανησυχιών αποτελούν οι απλήρωτοι φόροι, οι οποίοι αυξάνοντται με ρυθμό χιονοστιβάδας, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονται τώρα σε 66,4 δισ. ευρώ και κάθε μήνα αυξάνονται περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός αυτός εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, με την αποστολή των εκκαθαριστικών για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι καλούνταινα πληρώσουν πάνω από 11 δισ. ευρώ στην εφορία – σχεδόν 2 δισεκατομμύρια το μήνα. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος αυττών των υποχρεώσεων δεν θα πληρωθούν και θα καθίστανται τους επόμενους μήνες ληξιπρόθεσμες – με αντίστοιχη υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου.
Ο ρυθμός είσπραξης παλαιών οφειλών – ληξιπρόθεσμων και άλλων – εκτιμάται ότι έχει επιβραδυνθεί μετά την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί, ώσπου να διαμορφωθούν νέες ισορροπίες στόν φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Το πλέον ανησυχητικό για τους αρμόδιους κυβερνητικούς επιτελείς είναι η διαπίστωση ότι η συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών δεν οφείλεται τόσο στις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού – οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διορθωθούν ως ένα βαθμό, όσο στην οικονομική αδυναμία των οφειλετών φορολογουυμένων.
Στο υπουργείο Οικονομικών φθάνουν καθημερινά μηνύματα από τις εφορίες, ότι φορολογούμενοι με σχετικά μικρές οφειλές δηλώνουν πλήρη αδυναμία να πληρώσουν έστω και σε μικρές δόσεις – ακόμη κι όταν απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Η κατάσταση που επικρατεί αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ:
– Στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαϊου οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 5,2 δισ. ευρώ
– Τον Μάιο προστέθηκαν άλλα 873 εκατ. ευρώ.
– Από τις παλιές οφειλές (που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχει τον Δεκέμβριο 2013) εισπράχθηκαν μόνον 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,2%(!), ενώ ως ανεπίδεκτα εισπράξεως διεγράφησαν χρέη 333 εκατ. ευρώ.