Πλήρη αλλαγή ρότας σε σχέση με την πολιτική διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και της χρηματοδότησης των υγειών εταιρειών, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, κύκλοι που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν την περίπτωση «κουρέματος» επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Βασικό επιχείρημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για την οικονομία και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Για πρώτη φορά κορυφαία πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης ενέταξε στη φρασεολογία του τη λέξη «κούρεμα δανείων» και κάλεσε τις τράπεζες να «αντιληφθούν το πρόβλημα και να αναγνωρίσουν ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να εισπραχθεί». Μόνον έτσι θα βοηθήσουμε όσο ταχύτερα μπορούμε τις εταιρείες που μπορούν να επιβιώσουν ώστε να χρηματοδοτηθούν ξανά προς όφελος όλων, και των τραπεζών και τις οικονομίας, είπε.
Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα του ΥΠΑΝ και της κυβέρνησης είναι παράλληλα η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα ώστε αυτός να μην αποτελεί ψόγο πλέον για τις επιχειρήσεις, αλλά να λειτουργεί ενισχυτικά για την επιστροφή τους στην οικονομική δραστηριότητα.
«Πολλές επιχειρήσεις είναι φυσικό ότι θα κλείσουν, ωστόσο με το «κούρεμα» -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος δε στις κατά καιρούς παραινέσεις του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, προς τις τράπεζες να αφήσουν να χρεοκοπήσουν όσες επιχειρήσεις δεν κρίνονται βιώσιμες και να χρηματοδοτήσουν συγχωνεύσεις και συνενώσεις κλάδων, το στέλεχος του ΥΠΑΝ έστειλε μήνυμα ότι «η κεντρική τράπεζα έχει εποπτική αρμοδιότητα ως προς τη χρηστή διαχείριση και όχι την πρωτοβουλία άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Και για τις ίδιες τις τράπεζες είναι προς το συμφέρον τους να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία».
Τις επόμενες ημέρες η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών τόσο για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όσο και για την ταχύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη χρήση των εργαλείων που ήδη υπάρχουν στην αγορά. «Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 30 δισ. ευρώ τα οποία τα κρατούν παρκαρισμένα και κάτι πρέπει να γίνει για να πέσουν στην οικονομία», λένε στο ΥΠΑΝ.
Από πηγές κοντά στο νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια επισημαίνεται πως «αυτό που έχει ανάγκη πλέον η οικονομία είναι η ανάγκη γρήγορης προσαρμογής για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα γρήγορα, να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία ώστε να μεταφερθούν πόροι στην οικονομία γιατί έχει εξαντληθεί η κοινωνική υπομονή», σχολιάζουν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο».
Και κάπως έτσι θα ακολουθήσει και το κούρεμα των δανείων των νοικοκυριών.