Αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, αλλά όχι με ισόβια, βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων που φέρονται να κατέληξαν υπερκοστολογημένα σε τρία ασφαλιστικά ταμεία, το διάστημα 2004 – 2009, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους τους 13 απο τους 14 κατηγορουμένους που ενεπλάκησαν στη διαδρομή του ομολόγου.
Οι κατηγορουμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, υπερκοστολογημένο, φέρεται να κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία για βαρύτατα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Αυτό που αναμένεται είναι το δικαστήριο να αποφανθεί επι των ποινών.
Επτά χρόνια μετά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης και μετά από αποδεικτικά διαδικασία σχεδόν δύο ετών το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του ταμείου, Παναγιώτα Καραδήμα, τους πρώην υπεύθυνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη καθώς, και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη όπως και τους εκπρόσωπους της χρηματιστηριακής εταιρείας “Ακρόπολις” (Γιώργο Αποστολιδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη- ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει) τον υπευθύνο της ΝΑΜ Γιώργο Παπαμαρκάκη και των στελεχών της JP Morgan, Χ. Αδαμόπουλου και Αβραάμ Σαββίδη, όπως και του στελέχους της Hyppovereinsbank, Ν. Μπούγου κατά περίσταση, για τα εξής αδικήματα:
– απάτη από κοινού, απιστία στην υπηρεσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Αντίθετα, αποφάσισε πλήρη αθώωση του άλλοτε ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιου Παπαδόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την αθώωση των κατηγορουμένων για επιμέρους πράξεις όπως απιστία και εγκληματική οργάνωση.