Παραμένει το χρηματοδοτικό κενό των 13 δισ. ευρώ για το 2015, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που υπέβαλε η τρόικα και η οποία θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. Το σημείο αυτό είναι και το μείζον πρόβλημα τόσο στο εσωτερικό της τρόικας όσο και στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης εφόσον η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν είναι εγγυημένη για τους επόμενους 12 μήνες.
Του Χρήστου Φράγκου
Για την υπέρβαση αυτού του σκοπέλου το ΔΝΤ ζητά σε κάθε Eurogroup διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ότι εγγυούνται την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενώ επαναφέρει και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Οι Ευρωπαίοι όμως επιχειρώντας να αποφύγουν το “καυτό” θέμα ενόιψει Ευρωεκλογών θέτουν πλέον ως προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων για το χρέος, όχι μόνο το πλεόνασμα αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των αξιολογήσεων από την τρόικα.
Με αυτό τον τρόπο δίνουν μεν πολιτικούς πόντους στον Αντώνη Σαμαρά αλλά δεν χαλαρώνουν τα δεσμά. Όπερ σημαίνει ότι οι διεργασίες για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο θα είναι πολύ πιο χρονοβόρες ακόμα και αν υπάρξουν διθυραμβικές ανακοινώσεις, για τις οποίες πιέζει η κυβέρνηση.
Αυτό προκύπτει και από το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της κατατμημένης πλέον δόσης των 11,8 δισ., σύμφωνα με το οποίο:
-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,
-3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,
-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και
-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.
Με αυτό το χρονοδιάγραμμα διασφαλίζεται η αποπληρωμή των ομολόγων, διατηρείται σφιχτό το χαλινάρι στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν δίνεται η δυαντότητα διαχείρησης του χρήματος από την ελληνική πλευρά.
Τα οφέλη για την Ελλάδα θα περιοριστούν σε πολιτικό-θεωρητικό επίπεδο, με υποσχέσεις επενδύσεων και την υπογραφή νέων χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ. Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας καθώς θεωρούν ότι οι κρατικές δομές δεν είναι έτοιμες να υποδεχθούν και να διαχειριστούν αναπτυξιακά μεγάλα κονδύλια.
Αυτό υποστηρίζει και το ΔΝΤ, οι ελεγκτές του οποίου έχουν κατ επανάλειψη επισημάνει την αδυναμία της Δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Τριβές για αποκρατικοποιήσεις και η σημειολογία του Ελληνικού
Ο Πωλ Τόμσεν είχε κατά τη συνεδρίαση του Euroeorking Group, όπως και στις διαπργματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επισημάνει το θέμα της υστέρησης των αποκρατικοποιήσεων, ζήτημα που θέτουν συχνά-πυκνά και οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση έχοντας σε εκκρεμότητα το σύνολο του ενεργειακού μετώπου, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, αγωγούς προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο και προσπαθώντας να κάμψει έστω και τύποις τις αντιδράσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ ολοκλήρωσε με διαδικασίες εξπρές την πώληση του Ελληνικού στη lamda Development εγγράφοντας -λογιστικά- έσοδα 914 εκατ.
Στα επιτεύματα των αποκρατικοποιήσεων επιχειρεί να εντάξει το οικονομικό επιτελείο και την ανακεφαλαιοποίηση των τρπαεζών χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, από τις οποίες όμως δεν προκύπτουν έσοδα αλλά ζημιά για το δημόσιο, την οποία όμως δεν λογιστικοπιεί σε αυτή τη φάση το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είχε τεθεί στα 3 δισ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το ένα τρίτο.