Πότε και πώς οι τράπεζες κουρεύουν δάνεια

«Κουρέματα» κατά περίπτωση φέρονται να κάνουν οι τράπεζες σε δανειακές υποχρεώσεις πελατών τους που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά παράλληλα εκτιμάται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα ανοίγματα τους, στην περίπτωση που γίνουν πιο… λελογισμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού τους καλούν και τους ενημερώνουν για την ανάγκη να τακτοποιήσουν τις δόσεις τους, τους προτείνουν μια “διευθέτηση του ζητήματος τους”, που ξεκινά από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και φτάνει μέχρι το “κούρεμα” τους. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, η διαγραφή μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 30% (αναλόγως του ποσού και του πόσο επιμελής ήταν ο δανειολήπτης πριν να σταματήσει να πληρώνει το δάνειο του), υπό τον όρο ότι το υπόλοιπο θα πληρωθεί άπαξ ή το πολύ σε δύο δόσεις.

Αυτό πρακτικά δείχνει την ανάγκη των τραπεζών να συγκεντρώσουν ρευστότητα, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παραπάνω τακτική δεν συνιστά κανόνα, ωστόσο πρόκειται για μιας μορφής διευκόλυνση που γίνεται προς εκείνους που έχουν αποδείξει ότι υπήρξαν καλοί πελάτες στο παρελθόν, αλλά σήμερα έχουν περιέλθει σε …ανάγκη.

www.voria.gr

6 σχόλια σχετικά με το “Πότε και πώς οι τράπεζες κουρεύουν δάνεια”

  1. Και φυσικά, το άρθρο αναφέρεται σε κάρτες και καταναλωτικά, τα οποία οι τράπεζες θεωρούν «χαμένα από χέρι», κάνοντας την ύστατη προσπάθεια να εισπράξουν ο,τι μπορούν.

    1. Σωστά….και σε αρκετές περιπτώσεις το κουρεμα μπορεί να πάει και πολύ παραπάνω απο το 30% πχ μεχρι και 80%, ειδικά άν ο άλλος είναι “καμμένο χαρτί” και δέν έχει και καθόλου περιουσία. 

  2. George,κι εγώ καμμένο χαρτί είμαι για τις τράπεζες αφού τους χρωστάω πολλά χωρίς να έχω περιουσία κι όμως δεν μου πρότειναν κανενός είδους κούρεμα.Αντιθέτως μετά απο 5 χρόνια στάσης πληρωμών εξακολουθούν να πιέζουν μέσω των “γνωστών” δικηγορικών γραφείων για ρυθμίσεις με μόνη διευκόλυνση την επιμήκυνση αποπληρωμής.

    1. Δέν λειτουργούν όλες οι τράπεζες με τον ίδιο τρόπο. Αλλες ανταποκρίνονται πιό γρήγορα και άλλες αργότερα. Κι εγω ειμαι στα πέντε χρόνια, αλλα δέν έχω σηκώσει και κανένα τηλέφωνο τα τελευταία χρόνια να ακούσω και καμμια ενδεχόμενη πρόταση. Εχω όμως και φίλους και συγγενείς που έχουν δεχτεί γενναίες προτάσεις κουρέματος. Και εδω μέσα υπάρχουν και αλλοι φίλοι που κατα καιρούς έχουν δεχτεί ανάλογες προτάσεις. Βεβαια αυτα οι τράπεζες δέν τα εφαρμόζουν οριζόντια σε όλους αλλα αυστηρά εξατομικευμένα και μαλιστα ζητουν και την εχεμύθεια του δανειολήπτη.

  3. Ναι,παιδιά,δεν λειτουργούν όλες οι τράπεζες με τον ίδιο τρόπο.
    Εγώ που είχα την ατυχία να είμαι στην Γκιαούρομπανκ(φτου-φτου),με ενόχλησαν σήμερα μετά από 1 χρόνο που τους είχα βρίσει ξεγυρισμένα για να μου προτείνουν την ίδια ρύθμιση ξανά.Και είμαι εντελώς καμένο χαρτί,αλλά η τράπεζα είναι ακόμα πιο καμένη και άμα δεν σπάσει ή δεν βάλει λουκέτο εμένα να μου τρυπήσετε την μύτη.Ούτε κούρεμα,ούτε τίποτα.Σε δε συγγενικό μου πρόσωπο,δίνουν 8% για ρύθμιση,με δόση 200 ευρώ,δηλαδή όση ηταν και πριν.
    Και μετά ξύπνησαν.

    1. Καλά αυτοί κοιτάνε να βγάλουν απο τη μύγα ξύγκι! Γι αυτό κι εγώ τους καταριέμαι να τα πληρώσουν όλα σε φάρμακα και κόλυβα! Οι αλλες τράπεζες πάντως ανάλογα την περίπτωση μπορούν να κάνουν κούρεμα. Οσο περνάει ο καιρός και χειροτερευει η κατάσταση θα αυξανονται αυτές οι περιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *