Υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ η ζημιά από τα χαριστικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εκτελεστεί τρία εντάλματα σύλληψης από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, των πρώην αναπληρωτών γενικών διευθυντών του ΤΤ, Μάριου Βαρότση και Χαράλαμπου Γιαγκούδη και του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική.

Μάλιστα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στην κλινική ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης προκειμένου να του χορηγήσει προθεσμία για την απολογία του.

Συνολικά, εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης από τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Νικόλαο Ανδρεάδη, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση στον Κορυδαλλό, τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «Αλφα», Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος εισήχθη και νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, τον πρώην διοικητή του ΤΤ, Άγγελο Φιλιππίδη, τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα καθώς είναι κάτοικος Λονδίνου, την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, τον Μάριο Βαρότση και έναν ακόμη υπάλληλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για την υπόθεση διώκονται συνολικά 25 άτομα.

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε παρανόμως δάνειο 110 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

www.kathimerini.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ η ζημιά από τα χαριστικά δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου”

  1. Τρίζει συθέμελα το σάπιο τραπεζοσύστημα.
    Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ που διαχειρίζεται τα 50 δις που δώσαμε στις τράπεζες,είναι υπόδικη!!!!
    Και τολμάνε να απειλούν εμάς που χάσαμε τις δουλειές μας και τη ζωή μας εξαιτίας όλων αυτών των κλεφτών;;;;
    Δεν θα πάρετε δεκάρα τσακιστή παλιολαμόγια.Άι σιχτήρ.

  2. Έχω γράψει από πέρσι ότι όπου νά ΄ναι έρχεται διαγραφή χρεών, τύπου Παπαδόπουλου. Οι πολλοί με ειρωνεύτηκαν τότε.

    Περιμένετε και θα δείτε.

    1. Begar,θύμισε μου τι είχε κάνει ο Παπαδόπουλος;
      Είχε διαγράψει όλα τα χρέη;Δεν το έχω ζήσει ομολογώ.
      Γνωρίζω όμως την περιβόητη σεισάχθεια του Σόλωνα,που απάλλαξε τους ανθρώπους από την δουλεία των τοκοφλύφων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *