“Σεισμό” στο τραπεζικό σύστημα και κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων του μεγαλοεπιχειρηματία Καρούζου και άλλων εταιριών, για την οποία συνελήφθησαν αργά το βράδυ ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, οι πρώην πρόεδροι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππιδης και Κλέων Παπαδοπουλος, τραπεζικά στελέχη, ο πρώην αναπληρωτής Γ. Δ/ντής της τράπεζας Μάριος Βαρότσης και επιχειρηματίες. Η εισαγγελέας διαφθοράς Έλενα Ράικου εξέδωσε τουλάχιστον 15 εντάλματα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες συλλήψεις.
Οπως αναφέρεται σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr, η υπόθεση αφορά ακάλυπτες δανειοδοτήσεις χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, κατά παράβαση των τραπεζικών κριτηρίων. Αυτά τα “κοκκινα” δάνεια που είναι πλέον ανεπίδεκτα εισπράξεως, κατέληξαν στο υπό ειδική εκκαθάριση ΤΤ, προκαλώντας επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 500 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια 200.000.000 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ. Στις υποθέσεις εμπλέκεται και ο επιχειρηματίας Γριβέας και η γυναίκα του, ενώ όσο οι αρχές ξετυλίγουν το μήττο των χρηματοδοτήσεων τα εντάλματα θα πολλαπλασιάζονται, αν και θεωρείται φύση αδύνατο να μπορέσουν οι δικαστικές αρχές να “δέσουν” υποθέσεις τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα, ο εν λόγω επιχειρηματίας για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, συμφώνησε με το ΤΤ επί διοίκησης Φιλιππίδη για τη σύσταση μικτής εταιρείας με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη! Τα δάνειά του καταγγέλθηκαν από το Τ.Τ το 2011.
Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια τόσο στις εταιρείες του ομίλου Καρούζου, όσο και στην Alapis περιπτώσεις που διερευνόνται επίσης από τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται έχει συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης και ο Κλέων Παπαδόπουλος (πρώην διοικητής του ΤΤ), ενώ αναζητείται και ο Aγγελος Φιλλιπίδης. Στα ονόματα περιλαμβάνονται επίσης ο επιχειρηματίας Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα και ο Κύπριος εφοπλιστής Ελληνας.
Ενταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η υπόθεση αφορά στην εταιρία Post Credit για την οποία πάντως δικαιώθηκε πρόσφατα από τη διαιτησία. Ο επιχειρηματίας έχει και δάνεια ύψους 69 εκατ. ευρώ για τα οποία φέρεται να έχει παράσχει εξασφαλίσεις.
Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός αυτής της “επιχείρησης-κάθαρση” υπηρετεί το ευρύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, με το οποίο προσπαθεί να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία απέναντι στην κοινωνία και να αποδείξει οτι θέτει τον δάκτυλο επι των τύπων των ήλων.
Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν να επισημάνουν οτι οι υποθέσεις Λαυρεντιάδη και Ρέστη (Proton και FBbank αντίστοιχα), που είναι παρόμοιες με την τωρινή του ΤΤ, έμειναν στα “πυροτεχνήματα” και στις συλλήψεις εντυπωσιασμού, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην απονομή δικαιοσύνης και στον επιμερισμό ευθυνών.
Η επιχείρηση “καθαρά χερια” της κυβέρνησης για το ΤΤ διανύει τις πρώτες ώρες. Μένει να αποδειχθεί στη συνέχεια αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να ανακτηθούν τα περιπου 500 εκατ. ευρω με τα οποια φέρεται να εχουν ζημιωθεί οι ανακεφαλαιοποιηθείσες τράπεζες και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο απο την υποθεση Καρουζου, Γριβέα και άλλων