Πώς δίνουν «ασυλία» στον ενοικιαστή που δεν πληρώνει ενοίκια

Ένας ενοικιαστής δεν καταβάλλει τα ενοίκια στον ιδιοκτήτη επί σειρά μηνών. Τι πιο λογικό για τον ιδιοκτήτη από το να κινήσει αγωγή εξώσεως η οποία μάλιστα, γίνεται πλέον με διαδικασίες «εξπρές». Αυτό όμως που φαίνεται αυτονόητο, από το νέο έτος δεν θα είναι. Με την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η κατάσταση μπερδεύεται αρκετά. Και δείτε πώς

Νομοθετική ρύθμιση η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτη η συζήτηση εµπράγµατης αγωγής ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου ή δηµόσιας αρχής από υπόχρεο στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί ακινήτου, αν δεν προσκοµισθεί µέχρι τη συζήτησή της, κατά περίπτωση, το πιστοποιητικό των παραγράφων 1 ή 3 του άρθρου αυτού».

Πρακτικά, αυτή η διάταξη σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσφυγή στα δικαστήρια απαγορεύεται αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να προσκομίσει χαρτί από την εφορία ότι έχει πληρώσει τον φόρο που αντιστοιχεί στην ακίνητη περιουσία του. Και εγείρεται το ερώτημα: Τι γίνεται αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει να πληρώσει επειδή του οφείλουν τα ενοίκια; Τι γίνεται αν αυτά τα ενοίκια είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους; Δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους στα δικαστήρια; Και οι ενοικιαστές θα διατηρούν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι ακόμη και αν δεν πληρώνουν;

Τη διάταξη «φωτιά» για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εντόπισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Και αναφέρει τα εξής: «Πρόκειται πραγματικά για «σατανική» διάταξη, με εφαρμογή σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, δημιουργώντας γραφειοκρατία χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους και αποκλείοντας όσους πολίτες δεν μπορούν να την αποκτήσουν από τη δυνατότητα κάθε αίτησης, ένστασης, προσφυγής, αδειοδότησης κλπ. που θα απευθύνεται όχι μόνο σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή διοικητική επιτροπή, αλλά και σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του κράτους, όπως Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, Εφορίες, Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία, Δασαρχεία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, όλα τα Ν.Π.Δ.Δ. π.χ. ΙΚΑ, ασφαλιστικά Ταμεία κλπ,  αλλά πιθανόν και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Κλπ» σημειώνει ο Στράτος Παραδιάς.

Μένει να φανεί πώς θα ερμηνεύσει το υπουργείο Οικονομικών αυτό που ψήφισε η Βουλή και ποιες οδηγίες θα δώσει ενόψει της επιβολής του νέου φόρου ακινήτων.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *