Πλειστηριασμοί: Στις 200.000 η αντικειμενική αξία – στα 35.000 το καθαρό εισόδημα

Στις 200.000 ευρώ ανέρχεται η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στις 35.000 καθορίζεται το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη το χρόνο.

Ο ίδιος ο οφειλέτης και η σύζυγός του θα πρέπει να μην έχουν περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 

2 σχόλια σχετικά με το “Πλειστηριασμοί: Στις 200.000 η αντικειμενική αξία – στα 35.000 το καθαρό εισόδημα”

  1. Η υπόθεση των πλειστηριασμών μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για την Κυβέρνηση καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο το “παιγνίδι” φαίνεται ότι αλλάζει. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο με αποφάσεις του φαίνεται ότι γίνεται ένας σημαντικός παίκτης καθώς δημιουργεί νομολογίες με τις οποίες δυσκολεύουν οι πλειστηριασμοί των κατοικιών. Απο την άλλη πλευρά , η αντίδραση για τους πλειστηριασμούς παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις με επικεφαλής τους Ισπανούς. Πριν λίγες μέρες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να ανασταλεί η προγραμματισμένη εκκένωση μιας πρώην ακατοίκητης πολυκατοικίας στην Καταλονία, όπου είχαν καταφύγει άστεγες οικογένειες. Η Πλατφόρμα των Θυμάτων της Υποθήκης (ΡΑΗ), η οργάνωση πολιτών που μάχεται κατά των εξώσεων και έχει τιμηθεί για τη δράση της με το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη από το Ευρωκοινοβούλιο, είχε στήσει από το προηγούμενο βράδυ ασπίδα προστασίας στο κτίριο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, ζητά να παγώσει η διαδικασία της έξωσης ώς τις 29 του μήνα, οπότε θα εκδώσει την τελεσίδικη απόφασή του. Παράλληλα, ζητά από την ισπανική κυβέρνηση να βρει μια εναλλακτική λύση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τις 16 οικογένειες που κατοικούν στο υπό κατάληψη κτίριο. Συγκεκριμένα, ζητά «να τηρηθεί το δικαίωμα στη στέγη, το οποίο αναγνωρίζει η Ισπανία μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδώσει μια απόφαση–κόλαφο κατά του ισχύοντος νόμου για τις εξώσεις στην Ισπανία, καταγγέλλοντας τις καταχρηστικές, συχνά, μεθόδους των τραπεζών και την απουσία προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
     
    Πίσω και από τις δύο θετικές για τους πολίτες περιπτώσεις σε Ανδαλουσία και Καταλονία, κρύβεται ένα τεράστιο ζήτημα που ξεπερνά κατά πολύ τα ισπανικά σύνορα: είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και η μεταπώλησή τους σε κερδοσκοπικά hedge funds. Η κατειλημμένη πολυκατοικία στην πόλη Χιρόνα της Καταλονίας από άστεγους ανήκει στη δικαιοδοσία της Sareb, μιας νεοϊδρυθείσας εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες «διασώθηκαν» πέρυσι με δημόσιο χρήμα. Η Sareb ουσιαστικά απορρόφησε όλο το κομμάτι της λεγόμενης «κακής τράπεζας». Στόχος της είναι να πουλήσει όλα αυτά τα ακίνητα σε hedge fund.
     
    ΠΗΓΗ   http://www.realestatenews.gr/koinwnia/koinonia-koinonia/20493-2013-10-18-06-45-30
     
     
     

  2. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι απαραίτητη όταν ο πολίτης δεν προστατεύεται ικανά από το σύστημα Δικαιοσύνης που υπάρχει στη χώρα που κατοικεί. Μπορεί να στραφεί κατά του κράτους αυτού και να ζητήσει τη δέουσα αποζημίωση είτε διότι δεν είχε δίκαιη δικαστική μεταχείριση, είτε διότι καθυστέρησε η απονομή δικαιοσύνης, είτε διότι υπάρχει νομοθετικό κενό, είτε διότι κρατήθηκε παράνομα και γενικά για κάθε παράπονό του κατά της κρατικής δράσης ή αδράνειας.
    Προϋποθέσεις για την προσφυγή στο ΕΔΔΑ:
    1. Απόφαση ανώτατου Δικαστηρίου ή πράξεις οργάνων του κράτους που δεν επιδέχονται αντιμετώπιση στην ελληνική δικαιοσύνη.
     
    2. Να γίνει η προσφυγή σε προθεσμία 6 μηνών από την αμετάκλητη απόφαση.
    3. Να προστατεύεται το προσβαλλόμενο ατομικό δικαίωμα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
    4. Να τηρηθούν οι τύποι που ορίζονται για την προσφυγή.
     
    ΠΗΓΗ  http://akorela.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *