Κατάργηση του νόμου Κατσέλη ζητά η τρόικα

Την πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη ζήτησε η τρόικα, κατά τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου εξετάστηκε το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το vima.gr ζητήθηκε η κατάργηση και της διάταξης Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται πλειστηριασμός ακίνητης περιουσίας μέχρι ύψους 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση έχει γίνει γνωστό ότι ούτως ή άλλως πρόκειται να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη Παπαθανασίου.

Για το θέμα των πλειστηριασμών νωρίτερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση με την τρόικα να μην δοθούν οι παραμικρές λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς θα έχει τελειώσει έως τις 10-15 Δεκεμβρίου και οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

http://arouraios.gr/2013/11/katargisi-tou-nomou-katseli/

6 σχόλια σχετικά με το “Κατάργηση του νόμου Κατσέλη ζητά η τρόικα”

  1. Αντε πάλι με τις μαλακίες των κοδυλοφόρων! Αφου ο νόμος Κατσέλη διαμορφώθηκε και μάλιστα τροποποιήθηκε με βάση διαβούλευση με την Τρόικα, τωρα θέλουν να τον καταργήσουν? Οτι μαλακία θέλει γράφει ο κάθε παπάρας….

  2. Δέν ζητούν σε καμμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου. Απλά ζητούν τροποποίηση της προστατευτικής διάταξης για την πρώτη κατοικία που περιλαμβάνει ο νόμος αυτός.

  3. Καλημέρα, έμαθε κανείς για πια διάταξη ομιλούν. Ο συγκεκριμένος Νόμος, όπως τροποποιήθηκε με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη τους και της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2013, έχει πολλά άρθρα. Μήπως, αναφέρονται στο ύψος με το οποίο θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται. Δεν βλέπω κάτι άλλο καθώς η παύση προστασίας αυτόματα θα σήμαινε πως δεν υφίσταται και λόγος ύπαρξης του πτωχευτικού κώδικα ιδιωτών τον οποίον σχεδόν όλα τα δυτικά (και μερικά ακόμα τριτικοσμικά) διαθέτουν.

    1. Αυτη τη διάταξη θέλουν να αλλάξουν ή και να καταργήσουν. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη μείωση της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που προστατευονται. Η παυση προστασίας της κατοικίας δέν σημαίνει οτι δεν υπάρχει λόγος υπαρξης πτωχευτικού δικαίου για ιδιώτες αφου κανονικά και στις περισσσότερες χώρες, πτωχευση σημαινει οτι χάνεις τα πάντα, ακόμα και την πρωτη κατοικια και μετα ελευθερος απο χρεη ξεκινάς απο το μηδέν. Η προστασία της πρωτης κατοικίας είναι μια ιδιαίτερη διάταξη που ίσχυσε στη χωρα μας και λίγες ακόμα χώρες.

      1. @Αγαπητέ φίλε Γιώργο. Παρατηρείς πως “Η παυση προστασίας της κατοικίας δέν σημαίνει οτι δεν υπάρχει λόγος υπαρξης πτωχευτικού δικαίου για ιδιώτες…”. Να σου αναπτύξη ένα λεπτό και το δικό μου συλλογισμό. Γιατί να πάω τότε στον πτωχευτικό φυσικών προσώπων, αν δεν έχω περιουσία ή αν ξέρω ότι θα την απωλέσω στο σύνολό της; ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ! Τι δηλαδή; Για να λέω ότι κάνω “επαννεκίνηση” χωρίς να με κυνηγάνε; Μα ήδη, αν υποθέσουμε ότι βρίσκω δουλειά (λέμε τώρα ανέκδοτα) ο μισθός παραμένει στα ψιλικοκο που είναι ακατάσχετος. Τι λοιπόν; Άσε που πολλοί θα πουν -κι όχι άδικα- μα αν είναι να επαννεκινήσω γιατί σε μια χώρα όπου κυβερνούν και θα κυβερνούν από ό,τι φαίνεται τα καραλαμόγια της Ευρώπης; Γιατί όχι σε μια άλλη ήπειρο βρε αδελφέ. Προσωπικά, γνωρίζω κόσμο που είπε: Ρίχνω μαύρη πέτρα και μη σας ξαναδώ ούτε ζωγραφιστούς. Το αναφέρω, επειδή δεν φαντάζομαι πως σκοπός των νενέκων είναι να ωθήσουν όλον τον παραγωγικό πληθυσμό στη διασπορά! Και λέω παραγωγικό καθώς δεν φαντάζομαι πως κάποιος συνταξιούχος δανειολήπτης θα κινηθεί με την ίδια θέρμη να “επαννεκινήσει…………”

        1. Είναι και αυτό μια άποψη….εξαρτάται απο την καθε περίπτωση ανθρώπου ξεχωριστά. Μπορεί πχ κάποιος να θέλει να “πτωχευσει” και να μπει στο νόμο Κατσέλη και να πληρώνει για 5 χρόνια λίγα η πολλα που θα του πεί το δικαστήριο και μετα να απαλλαγει απο τα υπόλοιπα χρεη του γιατι προσβλέπει σε κάποια “μεταπτωχευτική” περιουσία ή κληρονομιά. Εξαρτάται καθαρά απο τις προτεραιότητες του καθενός. Ενας συνταξιούχος 80 ετών πχ το βέβαιο θα ήταν πως θα έγραφε και τα χρεη και το νόμο στα παλαιότερα των υποδηματων του. Οπως και να εχει πάντως, για τους πιο πολλους ανθρωπους είναι δελεαστική η προοπτικη να πληρωνουν καποιο ποσο για λίγα χρονια και μετα να απαλλαγουν απο τον όγκο των χρεων τους. Ανασταλτικός παραγων ειναι για μενα η μακροχρονη αναμονη για τη δικη που πλεον φτανει τα δέκα χρονια. Αν ειναι να περιμενω τοσα χρονια, δεν περιμενω αλλα τόσα να περασει εικοσαετια και να διαγραφουν τα χρεη οπως ορίζει και ο αστικός κωδικας? Πρεπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει πιό ευελικτός ο νόμος. Σαφώς και θα πρέπει να συνεχιστεί καποιας μορφης προστασία για την πρωτη κατοικια μέχρι καποιο υψος αξίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *