Του Μάριου Αραβαντινού
Το ανάλγητο και ανήθικο πρόσωπό της απέναντι σε επτά πρώην εργαζόμενους μια πτωχυμένης εταιρίας, δείχνει η Εθνική Τράπεζα, η οποία διεκδικεί τα δεδουλευμένα τους, ως αποζημίωση έναντι ποσού που της χρωστούσε η εταιρία.
Πρόκειται για εργαζόμενους στην πρώην ΑΝΚΟ Α.Ε., μια εταιρία τηλεπικοινωνιών η οποία πριν από περίπου τρία χρόνια προχώρησε σε εκκαθάριση. Οι περισσότεροι από 100 υπάλληλοι της εταιρίας απολύθηκαν χωρίς να αποζημιωθούν και ενώ η εταιρία τους χρωστούσε ήδη δεδουλευμένα οκτώ μηνών. Το Σεπτέμβριο του 2011, λίγους μήνες μετά την πτώχευση, συγκεντρώθηκε ποσό 3,5 εκατ. ευρώ έπειτα από τον πλειστηριασμό δύο ακινήτων της εταιρίας. Τα χρήματα θα μοιράζονταν στους απολυμένους εργαζόμενους και στους πιστωτές της εταιρίας, το συνολικό χρέος της οποίας άγγιζε τα 5 εκατ., με βάση πίνακα κατάταξης τον οποίο είχε συντάξει συμβολαιογράφος.
Ως εκ θαύματος, κι ενώ η πλειονότητα των υπαλλήλων αποζημιώθηκε, επτά από αυτούς, όσοι είχαν απευθυνθεί σε διαφορετικό συνήγορο και όχι σ’ εκείνον του σωματείου της εταιρίας, όχι μόνο δεν είδαν το χρώμα του χρήματος, αλλά δέχθηκαν και τα πυρά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέθεσε ανακοπή -ζήτησε δηλαδή να μην τους καταβληθούν χρήματα- θεωρώντας απαράδεκτο και αόριστο το γεγονός ότι τα ονόματά τους συμπεριελήφθησαν στους πίνακες όσων προβλεπόταν να αποζημιωθούν.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τράπεζας, όπως αυτές προκύπτουν από πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ των εργαζομένων, «η αναγγελία των υπαλλήλων στους πίνακες κατάταξης είναι άκυρη, καθώς σε αυτήν δεν αναφέρονται με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά, ενώ δεν περιλαμβάνεται αίτημα για προνομιακή κατάταξη». Όπως όμως σαφώς ορίζει ο νόμος, σε αντίστοιχες περιπτώσεις αποζημιώνονται προνομιακά οι εργαζόμενοι της εταιρίας, εφόσον προκύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον πρώην εργοδότη τους και η αναγγελία τους έχει γίνει εμπρόθεσμα, προϋποθέσεις οι οποίες πληρούνται στην περίπτωση των επτά εργαζομένων της ΑΝΚΟ.
«Προχωρήσαμε σε επανειλημμένες συναντήσεις με τον νομικό εκπρόσωπο της Εθνικής Τραπέζας και τους αντίστοιχους του Δημοσίου για την πιθανή απόσυρση των ανακοπών, εφόσον επρόκειτο για ξεκάθαρη περίπτωση εργατικών απαιτήσεων οι οποίες κατατάσσονται πάντα προνομιακά, ωστόσο η απάντησή τους ήταν αρνητική» εξηγούν στο koutipandoras.gr οι επτά απολυμένοι της ΑΝΚΟ.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο, τον περασμένο Απρίλιο κι έπειτα από συνεχείς αναβολές, αποφάσισε υπέρ των εργαζομένων, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «η ανακοπή πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της, δεδομένου ότι ακόμη κι αν στην αναγγελία δεν υφίσταται ρητό και σαφές αίτημα προνομιακής κατάταξής τους, αυτή η έλλειψη, δεν την καθιστά άκυρη λόγω αοριστίας, εφόσον η προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεών τους ορίζεται από το νόμο». Παρά την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει, μέχρι την προσεχή Πέμπτη 1η Νοεμβρίου οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, να καταθέσει έφεση και να διεκδικήσει εκ νέου τα χρήματα των εργαζομένων.
Η Τράπεζα, εκ των πιστωτών της πτωχευμένης ΑΝΚΟ Α.Ε., σε μια μάλλον ανούσια για τα οικονομικά της δεδομένα, σίγουρα όμως ανήθικη κίνηση, διεκδικεί από τους επτά εργαζόμενους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, οι οποίες στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τις 170 χιλιάδες ευρώ, δεν αποτελούν δηλαδή παρά το 2% του χρέους της εταιρίας προς αυτήν, το οποίο ανέρχεται στο ποσό του 1.515.006 ευρώ.
Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τη νομικό σύμβουλο της Τράπεζας, η οποία σε αυστηρό τόνο απάντησε, ότι δεν σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση.
Διαβάστε το σκεπτικό του δικαστηρίου που δικαιώνει τους εργαζόμενους
Τι περιμένεις από τις τράπεζες;
Αν μπορούσαν να μας βγάλουν και το μεδούλι από τα κόκαλα για να το πουλήσουν, θα το έκαναν.