Πρώιμες ενδείξεις μίνι τραπεζικού πανικού και φόβους για νέο κύμα φυγής καταθέσεων ανιχνεύουν οι τραπεζίτες καθώς το μακρύ χέρι της εφορίας ετοιμάζεται να προβεί σε κατασχέσεις καταθέσεων προκειμένου να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να αποδείξει στην τρόικα ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δουλεύει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τα αιτήματα για κατασχέσεις από καταθετικούς λογαριασμούς που φτάνουν στις τράπεζες έχουν εκτοξευθεί κατά 85% τον τελευταίο χρόνο και έχουν διαμορφωθεί στα 80.000 στο οκτάμηνο και δεν προέρχονται μόνο από την εφορία.
Εν μετρία συγχύσει τελούν οι τράπεζες υπό το φόβο μαζικής μετανάστευσης καταθέσεων και αναλήψεων που πυροδοτούν οι αθρόες κατασχέσεις. Οι τράπεζες θεωρούν ότι θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός στους καταθέτες, αλλά και να μην απασχολούν προσωπικό για να διαχειριστούν αιτήματα για κατασχέσεις μικροποσών.
Στόχος είναι να μπει ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία επί της ουσίας δεν δημιουργούν εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί σε βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.
Αναστάτωση και φόβο -που δεν απέχουν πολύ από τον πανικό- προκαλεί η βουλιμία της εφορίας να βάλει χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις για χρέη στο Δημόσιο ξεκινώντας και από μικρά ποσά, κάτω των 50 ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δέσμευσης χρημάτων που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας ή πολύ χαμηλών συντάξεων φορολογουμένων.
Για να προστατεύσει κάποιος τα χρήματα του θα πρέπει αρχικά να δει τι είδους λογαριασμό έχει. Δηλαδή εάν οι φορολογούμενοι καταθέτουν χρήματα από τους μισθούς τους σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοσίας, αλλά ταμιευτηρίου ή κάποιας άλλης μορφής.
Ακόμα και αν τακτικές αποδοχές βρίσκονται κατατεθειμένες σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοτικοί τότε η εφορία και η τράπεζα δεν μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό (δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από μισθούς συντάξεις ή επιδόματα) και σηκώνει τα λεφτά.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα συμβεί αυτό, έχει δυνατότητα ο φορολογούμενος να γλιτώσει την κατάσχεση;
Από τη στιγμή που γίνεται η δέσμευση του ποσού στο λογαριασμό (σημειώνεται ότι δεσμεύεται όλο το ποσό του λογαριασμού και όχι μόνο το ποσό της οφειλής) μέχρι την κατάσχεση του ποσού, μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 10 ημερών.
Σε αυτό το χρονικό περιθώριο ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί ανακοπή της συγκεκριμένης διαδικασίας και να γλιτώσει την “ανάληψη” των χρημάτων του, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο λογαριασμό “μισθοδοσίας”.
Αν τώρα δεν προλάβει αυτό το χρονικό περιθώριο και τα λεφτά “σηκωθούν” κανονικά από την κατάθεση του, τότε θα τα πάρει πίσω ακολουθώντας τη γραφειοκρατική οδό της υποβολής σχετικού αιτήματος στη ΔΟΥ όπου υπάγεται.
Όριο ακατάσχετου για έσοδα από ενοίκια προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
ΕΔΩ: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%83%CE%BF%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7