Στην δικαστική έρευνα που διενεργείται εις βάρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, αναφέρεται ενδελεχώς σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, ο οποίος πλέον ελέγχεται για κατάχρηση της θέσης του σε συμφωνία τραπεζών.
Στo δημοσίευμα γίνεται λόγος για μεγάλο τραπεζικό deal που είχε πραγματοποιηθεί και προκάλεσε την περαιτέρω έρευνα της συμφωνίας καθώς εντοπίστηκε προσωπική εμπλοκή του κ. Προβόπουλου και παρατίθεται το χρονικό της συμφωνίας.
«Σε μια εποχή, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Ben S. Bernanke κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, στο εσωτερικό της Ελλάδας ο Γεώργιος Α. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τώρα βρίσκεται υπό έρευνα» γράφει ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας ότι «Ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει πλέον ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του με μια έρευνα εις βάρος του σχετικά με το αν καταχράστηκε τη θέση του για τον καθορισμό μιας τραπεζικής συμφωνίας με τη συμμετοχή πρώην μεγιστάνα των επιχειρήσεων».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από την εν λόγω τραπεζική συναλλαγή, η οποία τελικά εγκρίθηκε. Ο ρόλος όμως που διαδραμάτισε είναι που διερευνάται, ενώ ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι θα μπορούσε ο κ. Προβόπουλος να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις και εκτός Ελλάδας καθώς άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν επενδύσει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για να πατάξει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και στο τραπεζικό σύστημα.
Η εφημερίδα New York Times καταλήγουν ότι οι υποστηρικτές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την δικαστική έρευνα και για πιέσεις, ωστόσο αν αποδειχθεί η κατάχραση της θέσης του οι ευθύνες είναι πολύ σοβαρές.
Θα συνεχίσω να πιστεύω το ρητό ότι το ψάρι είναι σάπιο και βρωμάει από το κεφάλι. Κατ εμέ το λοιπόν, σάπιο τραπεζικό σύστημα χωρίς ευθύνη του κεντρικού τραπεζίτη δεν γίνεται. Είναι εκ των ουκ άνευ!