Ποσό που αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ αναμένεται να “κυνηγήσουν” οι τράπεζες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock και στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών από το νέο έτος.
Και αυτό γιατί τόσα εκτιμάται κατά προσέγγιση ότι είναι τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται γιατί οι κάτοχοί τους εκμεταλλεύονται το μέτρο της απαγόρευσης και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για το ποσό είναι κατά βάση ενδεικτική, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό δανειοληπτών που εμπίπτουν στην έννοια του “ηθικού κινδύνου”.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος, η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θα αποτελέσει ίσως τη βασικότερη όλων των τραπεζικών λειτουργιών. Οι τράπεζες θέλουν να ρίξουν το βάρος στην ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλών και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά, μέσα στο επόμενο διάστημα, τα τμήματα καθυστερήσεων.
“Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια το ποσό που αντιστοιχεί σε οφειλέτες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Ωστόσο, αν καταφέρουμε να εισπράξουμε έστω και ένα μέρος από τα χρήματα αυτά θα είναι επιτυχία”, δηλώνει στο Capital.gr, διευθυντικό στέλεχος στεγαστικής πίστης.
Από την έκρηξη του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα οι τράπεζες επιμένουν ότι ένα ποσοστό, όχι πολύ μεγάλο αλλά αξιοσημείωτο, των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, είτε πρόκειται για καταναλωτικά, είτε για στεγαστικά ή επιχειρηματικά δεν πληρώνουν γιατί… δεν θέλουν και όχι γιατί δεν μπορούν. Μάλιστα, αρμόδια τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν εντοπίσει πελάτες που ενώ καθυστερούν… με σχέδιο στην αποπληρωμή ενός δανείου διαθέτουν καταθέσεις ακόμα και μεγαλύτερες από την αξία του.
Σήμερα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται 71,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Αύγουστο του 2013. Από αυτά εκτιμάται ότι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, βρίσκεται ποσοστό άνω του 26%, δηλαδή περίπου 18,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Citi σε έκθεσή της για τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι τράπεζες τοποθετούν τον ηθικό κίνδυνο μεταξύ 10%-20%.
Κατά συνέπεια, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται γιατί οι δανειολήπτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση ίσως “αγγίζουν” τα 3,6 δισ. ευρώ. Και αυτά είναι τα δάνεια που βάζουν πρώτα… στο μάτι, αφού συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες “αναβίωσης”. Οι τράπεζες πιστεύουν ότι με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών –η οποία αναμένεται να λάβει χώρα με την ταυτόχρονη εφαρμογή εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων– θα μπορέσουν να ανακτήσουν σημαντικό μέρος από τα χρωστούμενα όσων έχουν οικονομική δυνατότητα.
Δεν πρόκειται, όμως, για μία εύκολα διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των τραπεζών –ίσως στο πλαίσιο του κοινού μετώπου για τις ρυθμίσεις– με αποτέλεσμα ξένοι οίκοι να εκτιμούν ότι τα τραπεζικά βιβλία δεν θα “καθαρίσουν” σε λιγότερο από δύο χρόνια, λόγω αφενός των υφιστάμενων νομικών διαδικασιών και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αξίες των ακινήτων-ενέχυρων έχουν καταρρεύσει.
Σχετικά με το χαρτοφυλάκειο ακινήτων της ΕΤΕ:
http://www.realestatenews.gr/real-estate-in-greece/companies/20466-i-simfonia-tis-pangea