Σκορδάς: Παράνομος ο συμψηφισμός των κόκκινων δανείων με καταθέσεις

Η νομοθεσία δεν επιτρέπει -ούτε με συμφωνία- τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις, τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα τραπεζικά δάνεια και με το οποίο υπενθυμίζει ότι «η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσόν του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης».

Το έγγραφο του κ. Σκορδά διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τον «συμψηφισμό διαμαρτυρημένων δανείων με καταθέσεις χωρίς τη συναίνεση του δανειολήπτη». Ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε την ερώτηση μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες άρχισαν να συμψηφίζουν τα «κόκκινα» δάνεια με καταθέσεις δανειοληπτών που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και τους προσεχείς μήνες θα λάβουν σημειώματα με τα οποία θα ενημερώνονται ότι για την απαίτηση του ποσού θα γίνεται συμψηφισμός από τον λογαριασμό καταθέσεων του δανειολήπτη.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσόν του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημίωσαν παρανόμως τους καταναλωτές».

Ο κ. Σκορδάς εξηγεί ταυτόχρονα ότι «για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από τον λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει, κατά το χρονικό διάστημα από την επιβολή της κατάσχεσης έως την επόμενη μέρα της καταβολής, το ποσόν της εξαιρούμενης από την κατάσχεση απαίτησης». Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι το άρθρο 451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπει γενικώς τον συμψηφισμό κατά ακατάσχετης απαίτησης και ότι με το άρθρο 464 ΑΚ «απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες». Η προστασία αυτή ισχύει και για τους κοινούς λογαριασμούς, οι οποίοι προστατεύονται στο μέτρο που λειτουργούν ως λογαριασμοί μισθοδοσίας και μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μιας σύνταξης.

Ο υφυπουργός θυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 4161/2013, οι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Ο κ. Σκορδάς ενημερώνει τέλος τον βουλευτή ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε το 2011 πρόστιμα σε τρεις τράπεζες (EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) ύψους 100.000 ευρώ και 60.000 ευρώ, επειδή οι τράπεζες αυτές προέβαιναν στη μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεων τους που διατηρούσαν προς κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

5 σχόλια σχετικά με το “Σκορδάς: Παράνομος ο συμψηφισμός των κόκκινων δανείων με καταθέσεις”

  1. Καλησπέρα,
    Να σας ενημερώσω ότι έκανα αίτηση (ηλεκτρονικής) προπληρωμένης κάρτας της ΕΤΕ, και στους όρους αναγράφεται ότι η τράπεζα δικαιούται να συμψηφίζει το υπόλοιπο της κάρτας με τυχόν άλλες απαιτήσεις της κατά του πελάτη! και μιλάμε για προπληρωμένη, όχι λογαριασμό!
     

  2. @Begar, είναι σωστά αυτά που λες. Και βέβαια δε σκοπεύω να αφήνω υπόλοιπα. Με εντυπωσιάζει όμως το ότι διάβασα τέτοιο όρο φαρδιά-πλατιά στη σύμβαση, γιατί απ’ όσο ήξερα αυτού του τύπου οι “συμψηφισμοί” δεν εφαρμόζονταν έως τώρα τουλάχιστον στις προπληρωμένες. 

    1. @Didi

      Μέχρι τώρα, από προπληρωμένη που έχω, δεν έχουν πειράξει δεκάρα.

      Και πιστεύω ότι και από λογαριασμούς θα σταματήσουν να τραβάνε, γιατί ξεκίνησε και γίνεται ντόρος.

      Ξύπνησε, από ανάγκη, ο Έλληνας και αρχίζει και την ψάχνει τηδουλειά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *