Εσείς, κορόιδα δανειολήπτες, πληρώστε τα 3 χιλιάρικα που χρωστάτε!

Μία ακόμα πτυχή του μεγάλου πάρτι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τα δάνεια που δεν επιστράφηκαν ποτέ αποκαλύπτεται μετά από το κυνήγι που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Μετά την πρώτη υπόθεση δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων που έφτασε στη Δικαιοσύνη και αφορούσε ποσά περίπου 20 εκατ. ευρώ, με νέο πόρισμά της η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα ξεσκέπασε ακόμη μία πτυχή του σκανδάλου, με δάνεια 104.700.000 ευρώ, τα οποία η διοίκηση της τράπεζας έδωσε κατά τη χρονική περίοδο 21/1/2009 μέχρι 8/4/2009 σε τρεις εταιρείες ακινήτων, που κρύβονταν πίσω από άλλες offshoreεταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, το πιο σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι τα κεφάλαια αυτά μεταφέρθηκαν με εμβάσματα στην Κύπρο σε θυγατρικές των δανειοληπτριών εταιρείες, ενώ η μεταφορά των κεφαλαίων έγινε μέσω της ίδιας της τράπεζας, οι υπηρεσίες της οποίας απέστειλαν τα σχετικά εμβάσματα των πιστούχων εταιρειών στις θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, τα στοιχεία της υπόθεσης και η ογκώδης δικογραφία βρίσκονται στην Εισαγγελία, ενώ είναι θέμα χρόνου η άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα αναμένεται να βρεθούν για το αδίκημα της απιστίας οι υπεύθυνοι της τράπεζας που χορήγησαν τα δάνεια, και για τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επτά πρόσωπα, που φέρονται ως δικαιούχοι των εταιρειών που δανειοδοτήθηκαν.

Στόχος του προέδρου της Αρχής Παναγιώτη Νικολούδη δεν είναι μόνο να αποκαλυφθούν ποιοι ροκάνισαν τα συνολικά 524 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια από το ΤΤ, αλλά να εντοπιστούν και να δεσμευτούν τα χρηματικά ποσά που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να δεσμευτούν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των υπαιτίων αντίστοιχης αξίας.

Δέσμευση ακινήτων 25 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη δεσμευτεί ακίνητα αξίας 25 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως υπολείπονται κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ της αξίας των χρημάτων που χάθηκαν.

Η Αρχή φέρεται να επισημαίνει προς τις δικαστικές Αρχές το εξαιρετικά επείγον να δεσμευτεί η περιουσία των εμπλεκόμενων προσώπων, αφού η μέχρι τώρα συμπεριφορά τους καταδεικνύει τη διάθεσή τους να απαλλοτριώσουν και την ακίνητη περιουσία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στην Εισαγγελία, τα οποία προκύπτουν από το πόρισμα του προέδρου της Αρχής, Παναγιώτη Νικολούδη, η τράπεζα έπειτα από αιτήματα των εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ, ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ και EKTASIS DEVELOPMENT AE προέβη κατά τη χρονική περίοδο 21/1/2009 έως 8/4/2009 στη χρηματοδότησή τους μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων ως εξής: Στην ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ 22.440.00 στις 21/1/2009 και 12.780.000 στις 5/2/2009. Στην ALMOND AKINHTΩΝ ΑΕ 18.480.000 στις 5/2/2009 και στην EKTASIS DEVELOPMENT AE 51.000.000 στις 8/4/2009.

Στην υπόθεση, όμως, εμπλέκεται και ο όμιλος εταιρειών Π.Λ.Ε. 2010 ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΕ, ο οποίος φέρεται να αγοράζει το 2011 τα ακίνητα που ανήκαν στις τρεις παραπάνω εταιρείες και ήταν ήδη υποθηκευμένα στο ΤΤ. Η εξαγορά των ακινήτων των τριών εταιρειών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής, δεν έγινε με κεφάλαια του δικαιούχου επιχειρηματία, αλλά με δάνεια περίπου 70 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στον όμιλό του από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όταν μάλιστα το μετοχικό του κεφάλαιο ανερχόταν σε μόλις 60.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας συνάγεται δηλαδή ότι ο δανεισμός του ομίλου (μέσω τριών εξωχώριων εταιρειών) έγινε παρά την απουσία «ίδιας συμμετοχής», καθώς το μετοχικό κεφάλαιό τους ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να έχουν για να ιδρυθούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, όλες οι σχετικές συναλλαγές έγιναν με χρήματα της τράπεζας και η δήθεν προσπάθεια των υπευθύνων το 2011 για μεταφορά των δανείων σε νέο «φερέγγυο» πιστούχο (εταιρείες του ομίλου) έγινε απλώς για να δείξουν οι υπεύθυνοι ότι δήθεν έκαναν κάτι για την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμη ένα γεγονός που κατά την Αρχή έχει εξαιρετική σημασία είναι το ότι η εκταμίευση των ομολογιακών δανείων πραγματοποιήθηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, με έκδοση τραπεζικών επιταγών «εις διαταγήν» της εκάστοτε πιστούχου εταιρείας, καθώς και με μεταφορά πιστώσεων σε λογαριασμούς που είχαν σε άλλες ελληνικές τράπεζες, χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία τρίτων δικαιούχων.

Μέσα από τους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των κεφαλαίων στην Κύπρο σε εταιρείες όπως η ALMONT ESTATE CYPRUS LTD & ASPEN ESTATE CYPRUS LTD. Η μεταφορά των κεφαλαίων έγινε ευθύς αμέσως μετά τη χορήγηση των δανείων και αυτό ήταν σε γνώση των υπευθύνων της τράπεζας.

Έτσι, από το δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ, που δόθηκε από το ΤΤ στην EKTASIS DEVELOPMENT AE τον Απρίλιο του 2009, ποσό 39.161.000 ευρώ δόθηκε για εξόφληση παλαιότερου δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ποσό 11.000.000 ευρώ, το οποίο είχε δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης, οδηγήθηκε σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία στην Πειραιώς και από εκεί ποσό 3.000.000 ευρώ με έμβασμα σε λογαριασμό της εταιρείας στην Κύπρο. Επίσης ποσό 4.000.000 ευρώ έγινε τότε προθεσμιακή κατάθεση και ποσό 4.000.000 επίσης αναλήφθηκε κυρίως με επιταγές.

Το πρόσωπο – κλειδί

Από την έρευνα του προέδρου της Αρχής προέκυψαν σημαντικές ευθύνες και παραλείψεις των υπευθύνων του ΤΤ, καθώς:

Εάν δεν γνώριζαν τον πραγματικό δικαιούχο, σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε αυτούς πρόσωπο, που κρυβόταν πίσω από μια offshore εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Σημαίνει επίσης ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο, ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα, ούτε για τη λήψη του δανείου που πήρε ως εκπρόσωπος της δανειολήπτριας EKTASIS DEVELOPMENT AE (51 εκατ. ευρω), αυτοί του έδωσαν επιπλέον και τα 22.440.000 + 12.780.000 + 18.480.000.

Εάν, τέλος, αναγνώριζαν ως πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ και ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ τα δύο πρόσωπα που αναφέρονται στα έγγραφα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές τους δηλώσεις για το έτος 2009 δήλωσαν εισόδημα 7.905 ευρώ και 111.949 αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνεται από την Αρχή, οι υπεύθυνοι του ΤΤ από κανέναν δεν ζήτησαν προσωπικές εγγυήσεις, ενώ οι πράξεις τους έγιναν «κατά κατάχρηση» της εξουσίας τους προς διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας. Μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι της τράπεζας:

Δεν προσδιόρισαν με σαφήνεια τον σκοπό της χρηματοδότησης.

Στις περιπτώσεις και των τριών εταιρειών δεν παρακολούθησαν τη διάθεση των κεφαλαίων που χορήγησαν.

Παρείχαν σε δύο εκ των πιστούχων περίοδο χάριτος, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με κεφάλαια προερχόμενα από μισθώματα των ακινήτων, τα οποία όμως μεταφέρθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό με σκοπό την ίδρυση θυγατρικών.

Έκαναν ανεπαρκή αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με το υπέγγυο ακίνητο της ALMOND.

Χορήγησαν τα δάνεια χωρίς να λάβουν προσωπικές εγγυήσεις.

Η ΕKTASIS κατά τον χρόνο των χορηγήσεων ήταν ήδη υπερδανεισμένη από το 2007.

news247.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Εσείς, κορόιδα δανειολήπτες, πληρώστε τα 3 χιλιάρικα που χρωστάτε!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *