Τις εισπράξεις της ημέρας κατάσχουν ήδη δικαστικοί κλητήρες από επιχειρήσεις με χρέη άνω των 500.000 ευρώ

Χέρι στις ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων που είναι «εύρωστες» αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να τις έχουν ρυθμίσει αποφάσισε να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, από εδώ και στο εξής όποια επιχείρηση δεν ρυθμίσει τα χρέη της στην Εφορία θα δέχεται την επίσκεψη δικαστικών επιμελητών οι οποίοι θα κατάσχουν το ταμείο της ημέρας.

Οπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Χάρης Θεοχάρης (φωτογραφία), μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», «η τακτική αυτή εφαρμόστηκε πιλοτικά τον μήνα Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου με σημαντική επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο σε γνωστές επιχειρήσεις και διάσημα εστιατόρια που έχουν υψηλούς τζίρους καθημερινά και χρωστάνε στην Εφορία πάνω από 500.000 ευρώ. Ωστόσο όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Μας αγνοούν τελείως!».

Μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που δέχτηκε την επίσκεψη των δικαστικών επιμελητών ήταν διάσημο εστιατόριο της Μυκόνου με υψηλούς τζίρους και μεγάλα χρέη στην Εφορία από παλαιότερα πρόστιμα. Για την ακρίβεια, ένα απόγευμα που το μαγαζί ήταν γεμάτο δύο δικαστικοί επιμελητές -συνοδεία αστυνομικών με το κατασχετήριο ανά χείρας- ζήτησαν να μιλήσουν στον ιδιοκτήτη. Αφού του επέδειξαν το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, του ζήτησαν να ανοίξει τις ταμειακές μηχανές. Πράγματι οι δικαστικοί επιμελητές αμέσως «σήκωσαν» την είσπραξη της ημέρας, έδωσαν μια απόδειξη με τα χρήματα που πήραν και αποχώρησαν ήσυχα. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ότι την επόμενη ημέρα η ιδιοκτησία πήγε στην τοπική εφορία και ρύθμισε τα χρέη της, που ήταν πάνω από 2.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τώρα την επίσκεψη δικαστικών επιμελητών έχουν δεχτεί πάνω από 20 εταιρείες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500.000 ευρώ, όμως από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί η ίδια τακτική και σε όσους οφείλουν πάνω από 200.000 ευρώ και στη συνέχεια από 100.000 ευρώ και άνω.

Προς τούτο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει στις εφορίες πίνακα με όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος των οφειλετών.

Στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας προς τους εφόρους αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…Σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά πίνακα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με στοιχεία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, στοιχεία δικαστικού (λήψη αναγκαστικών μέτρων), συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών κ.λπ., προκειμένου για τις ως άνω οφειλές, και εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβείτε άμεσα στην κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν είναι ενήμεροι στις δόσεις ρυθμίσεων». Στη συνέχεια του κειμένου επισημαίνεται ότι «για τις περιπτώσεις όπου εμφανίζεται σχέση συνυπευθυνότητας οι αρμόδιες για την είσπραξη ΔΟΥ θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία του φακέλου προκειμένου να διαπιστώνεται αν υφίσταται προσωπική και αλληλέγγυα για την πληρωμή της οφειλής ευθύνη».

Ανανεωμένες λίστες

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις ΔΟΥ να «φρεσκάρουν» τις λίστες με την τρέχουσα εικόνα των οφειλετών, μια και «στο διάστημα που μεσολάβησε ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί οι πίνακες ή να έχουν δημιουργηθεί μεταγενέστερες οφειλές, καθώς και να υπάρχουν οφειλές από συνυπευθυνότητα».

Επιπρόσθετα το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλει εγκύκλιο στους εφοριακούς, σύμφωνα με την οποία θα ορίζονται διαδικασίες-εξπρές 30 ημερών, όπου θα γίνονται οι κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα 14 ημερών μετά την κατάσχεση το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε εκποίηση μέσω δημοπρασίας των κατασχεθέντων. Δηλαδή με την εφαρμογή του μέτρου μέσα σε ενάμιση μήνα θα πρέπει να γίνεται η κατάσχεση αλλά και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ώστε το Δημόσιο να λάβει έστω και μέρος των οφειλομένων. Επίσης θα αποστέλλονται διαταγές πληρωμών σε τράπεζες και λογιστήρια εταιρειών για κατασχέσεις μελλοντικών μισθών και αμοιβών.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

■ Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλέτη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή οι διαδικασίες κατασχέσεων σε περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα του οφειλέτη, θα μπορούν να λαμβάνονται μετά την πάροδο 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας.
■ Σε περιπτώσεις που οι φορολογικές αρχές έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι διακυβεύεται η είσπραξη του φόρου, μπορεί να αξιώσουν άμεση καταβολή του και αν αυτό δεν γίνει, να προχωρήσουν σε άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
■ Καθιερώνεται η πενταετία ως χρονικό όριο για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους σε κάθε φορολογική υπόθεση.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *