Σε συμψηφισμό των “κόκκινων” δανείων με τις καταθέσεις δανειοληπτών προχωρούν πλέον οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώματα συμψηφισμού θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες όλοι οι δανειολήπτες που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και έχουν καταθέσεις στον ίδιο όμιλο τραπεζών.
Μάλιστα τα σχετικά σημειώματα θα αναφέρουν τα εξής:
“Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ… που έχουμε εναντίον σας στην υπ’ αριθμόν… σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις… συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησης σας από τον υπ’ αριθμόν… λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ… , το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόνα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ… (ή μηδενίζεται)”
Το κείμενο θα συνοδεύει η παρατήρηση ότι:
“Το παραπάνω ποσό θα σας καταλογισθεί σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα. Η τράπεζα επιφυλάσσεται εναντίον σας και εναντίον κάθε άλλου ενεχομένου για την είσπραξη του υπολοίπου της απαίτησης από την παραπάνω αιτία”
Όπως γράφει η “Καθημερινή”, σύμφωνα με την απόφαση 1812/2007 το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση συνδικαιούχων η τράπεζα μπορεί να συμψηφίζει την απαίτηση που έχει σε ολόκληρο το υπόλοιπο του κοινού λογαριασμού του οποίου ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος εκτός αν οφειλέτης δεν έχει υπογράψει το άνοιγμα του λογαριασμού ούτε έχει προχωρήσει σε συναλλαγή, οπότε η τράπεζα δεν μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό.
Αντίθετα δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ή κατάσχεση επί απαιτήσεων από μισθούς (εξαιρείται η αποζημίωση απόλυσης), συντάξεις, ή ασφαλιστικές παροχές που η καταβολή τους γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό τον εμπλουτισμό των στοιχείων της “Τειρεσίας” ΑΕ -που καταγράφει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τις συνολικές οφειλές των δανειοληπτών- ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες να εντοπίσουν κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Και πάλι δεν καταλαβαίνω.
Αφού από την αρχή, αν είχες κατάθεση, σου τράβαγαν τα λεφτά, για την πληρωμή των δανείων, χωρίς να σε ρωτήσουν.
Το σημειωματάκι δηλ θα κάνει τη διαφορά;
Σωστά τα λες begar. Προφανώς το σημειωματάκι το συνέστησαν οι νομικές τους υπηρεσίες ως μια τύπου κάλυψη για την αρπαγή καταθέσεων από τις νεοαποκτηθείσες τράπεζες.
Επειδή δέχθηκαν απειλές από την γενική γραμματεία καταναλωτή και συστάσεις από τον συνήγορο του καταναλωτή για αυτό το θέμα προσπαθούν να δώσουν μια νομιμοφάνεια…
Καλησπέρα σας,
Στο άρθρο αναφέρεται ότι : “Αντίθετα δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ή κατάσχεση επί απαιτήσεων από μισθούς (εξαιρείται η αποζημίωση απόλυσης), συντάξεις, ή ασφαλιστικές παροχές που η καταβολή τους γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.”
Από όσο γνωρίζω οι όποιες καταβολές μισθοδοσίας γίνονται υποχρεωτικά με κατάθεση σε λογ/σμό μισθοδοσίας, άρα και αν προκύψει αποζημίωση απόλυσης θα κατατεθεί και αυτή στον αντίστοιχο λογαριασμό.
Ομως, αν αληθεύει αυτό που λέει το άρθρο τότε θα κατασχεθεί.
Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αφού η αποζημίωση απόλυσης είναι κάποιοι μισθοί που καταβάλλονται για καποιο διάστημα για να καλυφθεί ο εργαζόμενος μέχρι να βρει δουλειά.
Αν τελικά ισχύει αυτό, τι τρόπους αντίδρασης έχουμε για να προστατέψουμε την αποζημίωση ;
Ετσι όπως έχουμε φθάσει αν κάτσει η στραβή, θα μείνουμε χωρίς αποζημίωση, ιδίως εγώ που εχω αρκετά χρέη σε πολλές τράπεζες!
SOS!!!
Ιουλία, κι εγώ είμαι ακριβώς στην ίδια θέση με εσένα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκώσεις ΑΜΕΣΑ την αποζημίωση απόλυσης, εάν προλάβεις βέβαια.