«Κόκκινος Οκτώβρης» για μισθούς και συντάξεις

Με πυρετώδεις διαδικασίες, στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζεται η επιχείρηση «Κόκκινος Οκτώβρης» που αναμένεται να οδηγήσει μέσα στο 2014, σε περαιτέρω μείωση συντάξεων, εφάπαξ και επικουρικών, νέες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εδώ και μήνες στην ημερήσια διάταξη των υπευθύνων στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας ήδη, έχουν ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, τόσο για τα εφάπαξ όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, από την αρχή του 2014.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι νέοι μαθηματικοί τύποι, είναι η δημιουργία ατομικού λογαριασμού για τον κάθε εργαζόμενο, από τον οποίο θα προκύπτει η ασφαλιστική του ιστορία. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού. Οι εργαζόμενοι στο νέο υπερ-επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ) εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν ατομικές μερίδες ασφαλισμένων έως το τέλος του έτους.

Έτσι, αναμένεται να επιλεγεί η λύση των οριζόντων περικοπών ακόμη και στους εν ενεργεία συνταξιούχους και σε όσους πρόκειται να πάρουν άμεσα επικουρική σύνταξη ή και εφάπαξ, για να μαζευτούν κάπως τα ελλείμματα των ταμείων.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ξεκάθαρα ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, έχει το δικαίωμα να μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, μέχρι του σημείου να μην παράγονται ελλείμματα. Συνεπώς, εφόσον δεν υπάρξουν οι τεχνικές υποδομές για την εφαρμογή των νέων υπουργικών αποφάσεων υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, και τα ελλείμματα των ταμείων παραμένουν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα οδηγηθεί σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Κάτι, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης και όχι ως νέο μέτρο…

Ως παλαιό μέτρο αναμένεται να παρουσιαστεί και το σχέδιο αναμόρφωσης γενικότερα του ασφαλιστικού συστήματος, που έβγαλε από το συρτάρι του, εν μέσω θέρους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παραδεχόμενος ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν βγαίνει. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το νόμο Λοβέρδου και αυτό που μένει να γίνει έως το 2015 ή το αργότερο έως το 2016 είναι η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα.

Μαχαίρι και σε μισθούς

Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, παρ’ ότι ο στόχος για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% έως το τέλος του 2014 έχει ήδη υπερκαλυφθεί, καθώς αναμένεται να φτάσει το 19,2%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ ζητεί επίσης την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί μνημονιακά η κυβέρνηση και πρέπει να τη θεσμοθετήσει έως το τέλος του χρόνου ώστε να εφαρμοστεί από το 2014, σταδιακά, ενώ ετοιμάζεται και η απελευθέρωση των απολύσεων, μέσα από την αλλαγή του τρόπου έγκρισης των λεγόμενων «παράνομων» ή «ομαδικών» απολύσεων.

Εν αναμονή και της αντίστοιχης έκθεσης της Κομισιόν, το ΔΝΤ, στη δική του, επιχαίρει για την πρόοδο που έγινε στη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων και φωτογραφίζει νέα ενδεχόμενη παρέμβαση στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *