Τελικός γύρος τραπεζικών συγχωνεύσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Τα επόμενα βήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγκέντρωση στον κλάδο σχεδιάζουν προσεκτικά οι ελληνικές τράπεζες. Τα πιο κρίσιμα θέματα που έχουν μπροστά τους οι τραπεζίτες είναι τα διαρκώς αυξανόμενα «κόκκινα δάνεια», τα νέα stress tests και η επιστροφή στις αγορές. Ήδη τα επιτελεία καταστρώνουν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα, προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα πορεία.

Οι κινήσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς άνονες:

Να αναλάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα τη διαχείριση των NPL’s, των «κόκκινων δανείων», με βάση οδηγίες που θα λάβουν από τις αρχές, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί και το βασικό μέτοχο των συσημικών τραπεζών.

Να περάσουν με επιτυχία τα επόμενα stress tests, τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία θα γίνουν με στοιχεία που θα αφορούν στο τέλος του Ιουνίου.

Να προχωρήσουν σε εκδόσεις οι οποίες θα τους επιτρέψουν να βγουν στις αγορές, με στόχο να χρημτοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Να σταθμίσουν τα δεδομένα σε σχέση με τις επόμενες ενέργειες που τουλάχιστον οι συστημικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν αναφορικά με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Η συγκέντρωση του κλάδου εισέρχεται στο τελικό στάδιο, προκειμένου να ενταχθούν σε μεγάλα σχήματα και οι τράπεζες που έχουν απομείνει.

Ειδικός σύμβουλος
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, θα εκπονηθεί μελέτη από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα προσλάβουν γι’ αυτόν τον σκοπό ειδικό σύμβουλο, με στόχο να διαμορφωθούν οι βέλτιστες πρακτικές τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν, με σκοπό να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι προβλέψεις για τα δάνεια αυτά είναι πως στο τέλος του έτους, που θα είναι ουσιαστικά ο έκτος χρόνος ύφεσης, θα φθάσουν στο 34% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Μπορεί ο ρυθμός ενίσχυσης των «κόκκινων δανείων» να μειώνεται, πλην όμως η ύφεση, η ανεργία και τα προβλήματα βιοπορισμού για χιλιάδες νοικοκυριά δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις και για τις τράπεζες.

Είναι βέβαιο πως μέχρι η οικονομία να περάσει σε ρυθμούς ανάκαμψης, τα κόκκινα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Φυσικά οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιημένες πια, έχουν πάρει τις απαραίτητες προβλέψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτήν.

Όμως η επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα, όσον αφορά τις τράπεζες. Υπ’ αυτήν την έννοια έχουν ιδιαίτερη αξία τα αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests που θα διενεργηθούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν πως διατηρούν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρά την προαναφερόμενη επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας, κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν θα το αποδείξουν. Με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο τέλος του Ιουνίου οι τράπεζες κυρίως αυτό που έχουν να προσμετρήσουν είναι ακριβώς η επιδείνωση των «κόκκινων δανείων». Με βάση τα στοιχεία του Μαΐου αυτά ανέρχονταν στο 28%, ωστόσο εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό ίσως και να υπερβαίνει το 30% στο τέλος του Ιουνίου. Υπ’ αυτήν την έννοια θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πρακτική κοινή για όλες τις τράπεζες η οποία θα αντιμετωπίσει, τόσο σε επίπεδο λογιστικό όσο και σε επίπεδο ουσιαστικό το θέμα αυτό, ώστε να διασφαλιστεί μια θετική προοπτική για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιστροφή στις αγορές
Οι τράπεζες σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα επιθυμούν να βγουν στις αγορές. Αυτό θα γίνει είτε μέσα στον Ιούλιο είτε μέσα στον Σεπτέμβριο, αναλόγως κυρίως των πολιτικών συνθηκών, με δικές τους εκδόσεις. Είναι δεδομένο πως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται, ωστόσο όπως εξηγούν στην «ΗτΣ» έγκυροι τραπεζίτες, οι ξένοι επενδυτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον πολιτικό κίνδυνο ο οποίος θα πρέπει να μειωθεί δραστικά, προκειμένου το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να είναι ουσιαστικό. Η παράμετρος αυτή δεν υπήρχε εσχάτως στους προβληματισμούς των επενδυτών, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις μοιραία την επανέφεραν.

Εκδόσεις 500 εκατ.

Εφόσον η πολιτική συγκυρία ηρεμήσει και τα πράγματα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση οι τράπεζες σχεδιάζουν εκδόσεις ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έκαστη, με δικά τους πλέον ενέχυρα.

Εφόσον αυτές οι εκδόσεις πραγματοποιηθούν με επιτυχία τότε θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν σημαντικές επιχειρήσεις κυρίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, με στόχο να υπάρξει μία σημαντική επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

www.imerisia.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τελικός γύρος τραπεζικών συγχωνεύσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση”

  1. Τι  μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή και δεν το πιστεύαμε. Πως οι εξελίξεις από το μέτωπο της Eurobank ΄΄τρέχουν΄΄ και μάλιστα ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει το διοικητικό δίδυμο.
          Παναγής Βουρλούμης και Νικόλας Καραμούζης για τις δύο θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην νέα Eurobank με ό τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
     
    Έτσι μετά τον απογαλακτισμό της τράπεζες από τον Λάτση (αποχώρηση Ν. Νανόπουλου,, Τ. Χριστοδούλου) προωθείται αλλαγή φρουράς που δημιουργεί συνειρμούς στους παλιότερους.
       Κρατική (*)πλέον η τράπεζα, μετά την…πλάγια έξοδο του Σπ. Λάτση πέρυσι το καλοκαίρι, με τον έλληνα φορολογούμενο
    να πληρώνει τα ΄΄κερατιάτικα΄΄  αλλά με το σύστημα να συνεχίζει να βολεύει τους ανθρώπους του. Καταλάβατε; σαν να μην συμβαίνει τίποτε οι κ. Βουρλούμης και Καραμούζης φαίνεται πως θα επιβραβευθούν και από πάνω.
      Ολετήρες.
            (*) ακριβώς επειδή η τράπεζα είναι υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ πληρώνεται επί της ουσίας από όλους εμάς.
    Ακριβώς για αυτό κ. Σαμαρά επειδή ο διορισμός της διοίκησης της νέας Eurobank περνά από το χέρι σας, ο lobbystas θα σας θυμίσει κάτι. Και εσείς κ. Σαμαρά θα καταλάβετε, τι εννοούμε.
           Την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγείται στο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παρασκευάς Αδάμης με κατηγορούμενους: τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, τον τέως γενικό διευθυντή Τεχνολογίας Γεώργιο Ιωαννίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού Παναγιώτη Ταμπούρλο και Γεώργιο Μπήτρο.
        Οι τέσσερις κατηγορούνται για απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πράξη που είχε ως συνέπεια τη μείωση της περιουσίας του ΟΤΕ κατά 51,7 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της καταβολής υπερτιμημάτων στις εταιρείες Intracom, Siemens και ΑΝΚΟ για την τεχνική υποστήριξη των εγκατεστημένων απ’ αυτές συστημάτων και για τις περιόδους 2003-2007. Και στους τέσσερις αποδίδεται δόλος, μεθοδεύσεις αλλά και αυθαίρετη παραποίηση της εισήγησης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης η οποία υποστήριξε ότι τα οφειλόμενα στους οίκους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν το 2003 και το 2004 ήταν 26,5 εκατ. ευρώ αντί των 40,6 εκατ. ευρώ που τους δόθηκαν.
        .-
    από άρθρο της αξέχαστης ΑΡΙΣΤΕΑΣ  ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ  (Ελευθεροτυπία της 7/5/2010) η οποία ΄΄πολέμησε΄΄ και ΄΄πολεμήθηκε΄΄ με τον κ. Βουρλούμη.
    http://lobbystasgr.blogspot.gr/2013/06/blog-post_130.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *