Τα 10 «SOS» της φορολογικής δήλωσης του 2013

Αν αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση, έχουμε πολλές πιθανότητες να πληρώσουμε λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να εμφανίσουμε δαπάνες και αποδείξεις, φόρους και εισφορές που έχουν παρακρατηθεί και φυσικά, να αποφύγουμε τα τεκμήρια. Δείτε ένα προς ένα τα 10 «SOS» της φετινής φορολογικής δήλωσης

1.Πότε θα υποβληθεί φέτος η φορολογική δήλωση;

Φέτος, όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας δηλαδή ανεξάρτητα από το αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οφείλουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επίσης, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, δεν παίζει κανέναν ρόλο το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Όλοι, έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

2.Μπορώ και τώρα να κάνω τη φορολογική μου δήλωση;

Θεωρητικά ναι καθώς υποτίθεται ότι –με βάση τον νόμο- οι δηλώσεις υποβάλλονται από την 01/02/2013 έως την 30η Ιουνίου 2013. Στην πράξη όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παρουσιάσει το νέο έντυπο, δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους (τύπος και περιεχόμενο φορολογικής δήλωσης κλπ), τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει τις βεβαιώσεις στους μισθωτούς και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ετοιμάσει τις βεβαιώσεις για τους εργαζόμενους δεδομένου ότι φέτος υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενό τους. Βασικότερη αλλαγή, το γεγονός ότι θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό που παρακρατήθηκε από την εισφορά αλληλεγγύης

3.Υπάρχουν αλλαγές στα φετινά έντυπα της εφορίας;

Η βασικότερη αλλαγή είναι η προσθήκη κωδικού στον οποίο θα δηλώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε διότι αποτελεί φόρο που παρακρατήθηκε και το ποσό που θα αναγράψετε θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε. Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα αν έχουν φορολογηθεί στην πηγή τους, αν απαλλάσσονται της φορολογίας ή όχι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων.

4.Ποιοι θα κάνουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση;

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα ή όχι. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής, φέτος αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 500.000 δηλώσεις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Με τους 18άρηδες θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν προσέξουν το ζήτημα των αποδείξεων. Επειδή υπάρχει ελάχιστο τεκμήριο 3000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις ύψους 750 ευρώ τουλάχιστον διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο 75 ευρώ για το τίποτα. Το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει με νόμο αυτή τη παγίδα για τους νέους, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί ακόμη κάτι σχετικό.

5.Ποιοι θα υποβάλλουν φέτος ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση;

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση. Ωστόσο, αναμένεται να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με πέρυσι. Δηλαδή, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις όλοι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ με εξαίρεση τους συνταξιούχους οι οποίοι θα μπορούν –αν δεν υπάρξει διαφορετική απόφαση την τελευταία στιγμή- να καταθέσουν τη δήλωσή τους χειρόγραφα. Εννοείται ότι όσοι θέλουν να καταθέσουν τη δήλωση ηλεκτρονικά ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, μπορούν, αρκεί βεβαίως να μπουν στη διαδικασία να εκδώσουν τους απαραίτητους κλειδάριθμους.

6.Έχω παλαιό κωδικό πρόσβασης στο Taxisο οποίος όμως λήγει. Πως θα αποκτήσω κλειδάριθμο;

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποστείλει τους νέους κωδικούς με το ταχυδρομείο. Κάνετε λίγες εβδομάδες υπομονή. Θεωρητικά, η διαδικασία αποστολής έχει ήδη ξεκινήσει.

7. Θα πληρώσουμε λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι;

Κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώσουμε λιγότερα για πολλούς λόγους.

Φέτος δεν υπάρχει αναδρομική μείωση του αφορολογήτου οπότε η παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους έχει γίνει κανονικά. Άρα δεν υπάρχει η επιβάρυνση που υπήρχε πέρυσι

Φέτος, η εισφορά αλληλεγγύης έχει παρακρατηθεί από το μισθό ή τη σύνταξή μας οπότε δεν θα πληρώσουμε επιπλέον ποσό με το εκκαθαριστικό

Τα εισοδήματά μας είναι λιγότερα από πέρυσι. Μεγαλύτερη μείωση φόρου θα έχουν αυτοί που έχουν εισοδήματα από δύο πηγές καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, θα φορολογηθεί φέτος με μικρότερο συντελεστή σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά για όσους έχουν ενοίκια, λόγω της προκαταβολής φόρου έχει παρακρατηθεί και περισσότερος φόρος από πέρυσι σε σχέση με αυτόν που θα προκύψει φέτος οπότε θα προκύψει και αρνητική διαφορά.

8.Τι θα γίνει με τις αποδείξεις;

Πρέπει να εμφανίσουμε κανονικά στη δήλωσή μας αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας από το 1ο ευρώ διαφορετικά θα πληρώσουμε πρόστιμο με συντελεστή 10% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα εμφανίσουμε. Τις αποδείξεις τις κρατάμε στο σπίτι και τις εμφανίζουμε μόνο αν ζητηθούν.

9. Ισχύουν φέτος οι φορολογικές εκπτώσεις;

Κανονικότατα. Αν έχετε αποδείξεις από ενοίκια, γιατρούς κλπ, θα τις δηλώσετε στη δήλωση.

10.Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει;

Έως τρεις διμηνιαίες. Επανερχόμαστε δηλαδή στο προπέρσινο καθεστώς. Το περσινό με τις επτά μηνιαίες δόσεις δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υιοθετηθεί και φέτος αν και το πιθανότερο είναι πως όχι.

fpress.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Τα 10 «SOS» της φορολογικής δήλωσης του 2013”

    1. Βεβαίως !
      Εδώ . Σαράντα χρόνια φούρναρης !
      Φωτοτυπία αυτών και τροχάδην σε κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για ταυτοπ@π@ρί@ . Έπειτα , στρογγυλή σφραγίδα πάνω σε @υτ@. Τέλος , επισύναψη και αποστολή με κουριερ . Ψηφιακό αρχείο δε, δεν δύναται να γίνει αποδεκτό διοτι επιδέχεται αλλοίωση των χαρακτηριστικών με φωτοσοπ , με κίνδυνο να  μην αναγνωρίζεται η γνησιότητά τους και εν τέλει να αναγκαστείς να πάς ο ίδιος με ό,τι αυτό συνεπάγεται …..Aν πέσεις σε καμμιά ξελιγωμένη έφορο πάει τα έχασες !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *