Εμφανείς γίνονται πλέον οι επιπτώσεις της στρατηγικής της τρόικας για την εξασθένηση της κυπριακής οικονομίας και τη νακροθέτηση του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος της χώρας. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας οι φήμες που διαρρέονται αρχικά και διαψεύδονται στη συνέχεια προκαλούν κλυδωνισμούς στην οικονομία και εκκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Το σκηνικό που διαμορφώνεται εξαντλεί τον πολιτικό χρόνο για τη νεοκλεγείσα κυβέρνηση Αναστασιάδη και σπρώχνει τη χώρα στην αγκαλιά του Μνημονίου.
Όπως αποκαλύπτει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στους Financial Times οι φήμες προκάλεσαν σημαντική εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες παρά την άμεση διάψευση των σεναρίων για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων.
Στους κόλπους της ΕΕ έχει δημιουργηθεί μέτωπο κατά της Κύπρου λόγω της διαδεδομένης πεποίθησης για ξέπλυμα χρήματος στη χώρα. Βρίσκοντας πρόσφορο έδαδος στις χτυπημένες από την κρίση χώρες η Ολλανδία, η Γερμανία και άλλοι συνοδοιπόροι τους επιτίθενται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η τρόικα πιέζει την πολιτική ηγεσία της χώρας για σειρά μεταρρυθμίσεων και άμεσες αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να πετύχει αναβολή της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων για μια τριετία ώστε να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το χρός της Κύπρου θα εκτοξευθεί στο 146% του ΑΕΠ, επίπεδο που το καθιστά μη-εξυπηρετήσιμο. Η αύξηση οφείλεται στα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την κρίση στην Ελλάδα.
Η κυπριακή κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά, σύμφωνα με τους FT, στο αίτημα των Βρυξελλών για έλεγχο των διαδικασιών αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος από ανεξάρτητους ελεγκτές.
Σε αυτό αντιτείνουν ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει από ελεγκτές κάτω από την ομπρέλα της Moneyval, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμιση της νομομοποίησης μαύρου χρήματος. Επ αυτού επισημαίνουν ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία της ανωνυμίας των καταθετών και δεν θα προκληθεί χάος.
Η Ευρωζώνη έχει θέσει αρκετά ζητήματα ώστε να περιορίσει τους διπλωματικούς ελιγμούς της Λευκωσίας και να περικυκλώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας.
Είδατε οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι;
Αρπακτικά σκέτα. Θέλουν να βάλουν στο χέρι το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Τί το ήθελαν το ευρώ αφού είχαν τόσο ισχυρό νόμισμα; Ας γυρίσουν στη λίρα όσο προλαβαίνουν. Και καλύτερα με τους αποικιοκράτες Άγγλους παρά με τους νεοναζί ιμπεριαΛΗΣΤΕΣ του Βερολίνου και των εξαπτέρυγων.
ΥΓ: Για άλλη μια φορά η νεοΕλλάδα έκαψε το νησί (όχι βέβαια ότι και οι Κύπριοι είναι άμοιροι ευθυνών ή αγγελούδια στο θέμα του “ξεπλύματος”).