Η Ελλάδα, δείχνουν τα στοιχεία, έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,3%) στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το Νοέμβριο (0,4%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σε ετήσια βάση, η αύξηση είναι 1%. Στην Eυρωζώνη, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,7%.
Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 1,1% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, τη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%.
Είναι για να τρελαθούμε εντελώς με τους αριθμούς να ευημερούν και τους πολίτες να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες.
Και το ερώτημα είναι: Τι μετρούν για να βγάλουν τον πληθωρισμό; Τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που συνεχίζουν να είναι στα ύψη ή τις υπηρεσίες που συνεχώς πληρώνουμε και όλο ακριβότερες είναι; Πώς δηλαδή βγαίνει ότι έχουμε τόσο χαμηλό πληθωρισμό διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε δε θα είχαμε πρόβλημα ακόμη και με μείωση μισθών. Η αγοραστική μας δύναμη θα ήταν μια χαρά με τόσο χαμηλές τιμές στην αγορά.
Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα χαράτσια και τους νέους φόρους που δε φαίνονται στον πληθωρισμό αλλά αδειάζουν τις τσέπες μας. Ωστόσο, αυτή η μαγική εικόνα με τον σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό είναι προκλητική.