Του δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα
Σήμερα συζητείται στον Άρειο Πάγο το θέμα με το χαράτσι της ΔΕΗ. Η παρέμβαση Στουρνάρα εξόργισε τους εισαγγελείς που του αποδίδουν ευθύνες για τις (μισθολογικές) αλλαγές που έχουν υποστεί.
Ο Άρειος Πάγος χθες, δεν έκανε δεκτό το αίτημα Στουρνάρα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για το πάγωμα της απόφασης από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που έχει «μπλοκάρει» την ενσωμάτωση και την πληρωμή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έκρινε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα «δημοσίου συμφέροντος» που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Για να δούμε όμως τι γίνεται με το χαράτσι. Αν δεν εισπραχθεί, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα λένε στο Υπουργείο Οικονομικών, που κοστολογείται κοντά στο 1,5 δις ευρώ.
Η είδηση, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες: η αίτηση αναίρεσης της απόφασης θα συζητηθεί στις 22 Μαρτίου του 2013. Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι η τελευταία διμηνιαία δόση αναμένεται να εκδοθεί τον Απρίλιο του 2013, ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι η όποια απόφαση θα είναι μάλλον άκαιρη.
Το χαράτσι θα πληρωθεί, άσχετα αν δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας στον κόσμο. Λέτε να αφήσουν 1,5 δις ανείσπρακτο ή να φέρουν νέα μέτρα για να καλύψουν το κενό, παραδεχόμενοι ότι το χαράτσι δεν πέρασε από τα δικαστήρια και εκτέθηκε η κυβέρνηση; Γιατί μην ξεχνάμε, ότι ο Ευ. Βενιζέλος που έφερε το χαράτσι, είναι ακόμα μέλος της τρικομματικής κυβέρνησης.
Ούτως ή άλλως, το χαράτσι δεν μπορεί να πάρει παράταση για το επόμενο έτος, αφού σε αυτή την περίπτωση θα χαρακτηριζόταν ως «μόνιμο» από έκτακτο μέτρο που θεωρείται έως και σήμερα.
Το εν λόγω μέτρο έχει φέρει στα όριά τους πολλά νοικοκυριά. Τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ αναφέρουν ότι 450.000 οικογένειες δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Όχι από ιδεολογία του «δεν πληρώνω», αλλά από το κίνημα «δεν έχω».