Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι περίπου δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν φάρμακα χωρίς πίστωση, να πληρώνουν από την τσέπη τους για φυσικοθεραπείες αλλά και την επίσκεψη στους γιατρούς του ταμείου!
Οι γιατροί σκέφτονται να ξεκινήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους νέο γύρο κινητοποιήσεων και να μη δέχονται από τις 17 Δεκεμβρίου δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό, καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι πλέον οικονομικά εφικτό να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο φορέας συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια στους γιατρούς. Συγκεκριμένα, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς μόνο για το 2012 είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών, ο οργανισμός δεν έχει αποζημιώσει τους γιατρούς για ιατρικές επισκέψεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις, παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012.
Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν πληρωθούν άμεσα τις φετινές ληξιπρόθεσμες οφειλές και δε λάβουν ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών χωρίς κανένα «κούρεμα», θα σταματήσουν να δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δηλαδή από τις 17 Δεκεμβρίου οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το κόστος της ιατρικής επίσκεψης από την τσέπη τους και στη συνέχεια με την απόδειξη θα διεκδικούν τα χρήματα από το ταμείο τους.
Επιμένουν οι φαρμακοποιοί
Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στη σκληρή στάση τους και οι χιλιάδες ασθενείς εξακολουθούν να είναι όμηροι της διαμάχης μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ και να μην μπορούν να προμηθευτούν με πίστωση τα φάρμακά τους. Οπως υποστήριξαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «η συστηματική άρνηση του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του σε συνάρτηση με την άρνηση των φαρμακευτικών εταιριών να αυξήσουν την πίστωση, οδηγεί τα φαρμακεία σε χρεοκοπία και το ”τεφτέρι” προς τους ασφαλισμένους».
Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, ενώ χαρακτήρισαν χωρίς ουσία τις απειλές του υπουργείου Υγείας ότι θα κάνει ατομικές συμβάσεις με φαρμακοποιούς προκειμένου να παρακάμψει τις κινητοποιήσεις του κλάδου. «Αντί το κράτος να σκέφτεται τρόπους που χρησιμοποιούν αυταρχικά καθεστώτα, πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και πρόσθεσε ότι «ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας, λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη σπατάλη στη δημόσια υγεία. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι».
Στο μεταξύ, πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του ΠΦΣ, έδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων της χώρας και πως 4 στα 10 φαρμακεία ενδέχεται να βάλουν «λουκέτο».
Οπως είπαν οι φαρμακοποιοί, 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα.
agelioforos