Σκοπιμότητα και ύποπτες μεθοδεύσεις βλέπει τώρα η κυβέρνηση πίσω από την παρελκυστική τακτική των ανθρώπων της τρόικας, οι οποίοι με διάφορες προφάσεις και προσχηματικές απαιτήσεις καθυστερούν την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων 13,5 δισ. Εξ’ αιτίας αυτών των καθυστερήσεων και χωρίς την έκθεση αξιολόγησης, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής όχι μόνο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις γαι την Ελλάδα, αλλά ο Α. Σαμαράς δεν θα μπορέσει καν να θέσει επισήμως ζήτημα επιμήκυνσης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται, ότι πίσω από αυτήν την τακτική της τρόικας κρύβεται κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.
Θεωρούν ότι η κωλυσιεργία γίνεται βάσει σχεδίου, ώστε να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, η Ελλάδα να βρεθεί “με την πλάτη στον τοίχο” και τότε να εκβιαστούν λύσεις, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα αποδέχονταν η Ε.Ε, η Γερμανία -ενδεχομένως ούτε η ελληνική κυβέρνηση.
Το σενάριο παραπέμπει πάλι στη γνωστή πλέον αντιπαράθεση ΔΝΤ-ΕΕ / Γερμανίας, για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους – δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης.
Ούτως ή άλλως, το γεγονός ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, εκτός του ότι οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης, δυσχεραίνει τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς. Αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα εμφανισθεί με “άδεια χέρια” στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε και δεν θα έχει τη δυνατότητα να θέσει επισήμως θέμα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού – όπως και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας – εκτιμούν ότι όλοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου, εάν δεν υπάρχει μέχρι την Τετάρτη συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο. Οπως λένε, χωρίς συμφωνία με την τρόικα ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με δεμένα χέρια τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα, στο Βουκουρέστι.
Παρά την αναμενόμενη στήριξη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ενδεχομένως από τη Μέρκελ, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές τοποθετήσεις και επιθέσεις από χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα της Συνόδου.