Εβδομάδα εξελίξεων α λα γαλλικά για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

της Ειρήνης Σακελλάρη

Εκκίνηση «θερμών» εξελίξεων για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς στο μέσον του μήνα αναμένονται οι αποφάσεις για την Εμπορική από την Credit Agricole.
Εως το τέλος του μήνα θα έχουν ψηφιστεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι διαδικασίες συγκέντρωσης των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνουν έγκυροι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι εκτιμούν πως την επόμενη εβδομάδα κυοφορούνται εξελίξεις.

Πρώτη και σημαντικότερη εξέλιξη η οποία αναμένεται είναι αυτή της Εμπορικής. Οι Γάλλοι της Credit Agricole φαίνεται να διαπραγματεύονται σκληρά τους όρους πώλησης της θυγατρικής τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Μ. Ντράγκι που «δείχνουν» φως στο βάθος του τούνελ στο οποίο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες και οι αγορές.

Η προθεσμία για να απαντήσει η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας στις προσφορές λήγει στο τέλος της εβδομάδας, ημερομηνία που έχουν θέσει ως καταληκτική και οι ενδιαφερόμενες τράπεζες μέσω των προσφορών τους (εγγυητικές κ.λπ.).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση της γαλλικής πλευράς, έστω και σε αρχικό στάδιο, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία η Credit Agricole, μητρική της Εμπορικής, έχει αιτηθεί να χαλαρώσουν οι όροι που έχουν τεθεί.

Ρευστότητα 

Eπιθυμία των Γάλλων είναι το θέμα της ρευστότητας της υπό πώληση τράπεζας να αντιμετωπισθεί διαφορετικά και να μην είναι υποχρεωμένη η Credit Agricole να καλύπτει στον βαθμό που συμμετέχει τη νέα τράπεζα σε ρευστότητα, έως ότου η χώρα μπορέσει να βγει στις αγορές. Eκείνο δηλαδή που επιθυμούν οι Γάλλοι είναι το θέμα της ρευστότητας να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αυτοί θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες της τράπεζας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο Παρίσι και συζήτησαν τις λεπτομέρειες των προσφορών τους. Οι επαφές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, την ερχόμενη εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα θα καταστεί πιο συγκεκριμένο όσον αφορά τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για τις μικρότερες τράπεζες οι οποίες ήδη διεξάγουν συζητήσεις για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίησή τους ή για απορρόφησή τους από μεγαλύτερα σχήματα ή ακόμη και για μεταξύ τους συνενώσεις με τελικό σκοπό πιθανόν να καταλήξουν σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σχήμα.

Οι εκτιμήσεις λένε πως σύντομα, πάντα εκτός απροόπτου, πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι προχωρημένες συζητήσεις της Geniki Bank με την Τράπεζα Πειραιώς. Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις με όλα τα μικρά ελληνικά και ξένα πιστωτικά ιδρύματα ενώ εκτιμάται ότι η διαδικασία της συγκέντρωσης του κλάδου θα έχει ολοκληρωθεί ως τέλος του έτους.

«Μοντέλο ΑΤΕ» για το Ταμιευτήριο

Προκρίνεται ο διαχωρισμός της τράπεζας σε «καλή» και «κακή»

Ένα άλλο ζήτημα που εκκρεμεί είναι αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Φαίνεται πως η λύση που προκρίνεται ως καλύτερη για την περίπτωση του τραπεζικού ιδρύματος είναι εκείνη που ακολουθήθηκε και στην ΑΤΕ.

Δηλαδή το σπάσιμο της τράπεζας σε «καλή» και «κακή». Όπως λένε όμως καλά γνωρίζοντες τραπεζικοί παράγοντες το θέμα του Τ.Τ. δεν πρόκειται να ρυθμιστεί, εάν και εφόσον δεν λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, στην οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μόνον οι τράπεζες που θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ετσι και ενώ οι διαδικασίες πιθανόν να έχουν ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Στη Βουλή οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης

Στο πλαίσιο των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, μέχρι το τέλος του μήνα στόχος είναι η ψήφιση από τη Βουλή και των όρων βάσει των οποίων θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος πάντως των διοικήσεων των τραπεζών είναι να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση κάτι το οποίο απαιτεί χρονική πρόβλεψη αφού στην παρούσα φάση και καθώς το θέμα της Grexit δεν έχει οριστικά λήξει, θεωρείται εντελώς απίθανο να συμβεί.

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα κλιμάκια της τρόικας θα επισκεφθούν τις τράπεζες στα τακτικά ραντεβού που έχουν μαζί τους για να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όμως οι επαφές αυτές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και όσον αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων δεδομένου ότι αναμένεται να υιοθετηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για το θέμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *