Η κυβέρνηση έριξε τη φήμη στην αγορά … ότι η τρόικα θέλει σκληρότερα μέτρα!

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσαν ότι η τρόικα ζητά εξειδίκευση ορισμένων μέτρων και δεν δέχεται εγγραφή εσόδων από φοροδιαφυγή στο πακέτο μέτρων – ζητάει περισσότερο αποτελεσματικότητα στη σταδιακή αύξηση των εσόδων. Σε εξέλιξη η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ολοκληρώθηκε, μετά από 2,5 ώρες, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας και όπως δήλωσε, αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε».

Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να «κλειδώσει» το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, άρχισε στις 4 το απόγευμα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε σε αυτήν με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».

Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.

Από την πλευρά της τρόικας, μετείχαν οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον κ. Τόμσεν να δηλώνει μετά, ότι «ήταν μια καλή συνάντηση» και τον κ. Μαζούχ να προσθέτει «δουλεύουμε μέρα- νύχτα».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο – Κουβέλη ενόψει συνάντησης με τρόικα

Με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντάται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τους οποίους θα συζητήσουν το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ενόψει της αυριανής, κρίσιμης συνάντησησης του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, θα προηγηθεί η κρίσιμη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για τις περικοπές ώστε το οικονομικό πακέτο να πάρει την έγκριση.

Χθές, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και υπογράμμισε οτι «προτεραιότητά μας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ παραδέχθηκε ότι μέσα σε αυτά που κόβονται είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχτούν, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτές οι περικοπές θα είναι οι τελευταίες και ότι «όλες οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των αδικιών, ισχύουν στο ακέραιο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η κυβέρνηση έριξε τη φήμη στην αγορά … ότι η τρόικα θέλει σκληρότερα μέτρα!”

  1. Aπο τη στιγμη που η ΕΚΤ αποφασισε να αγοραζει το ελληνικο χρεος στη δευτερογενη αγορα στο 10% της ονομαστικης του αξιας δεν χρειαζονται επιπλεον μετρα.
    Επιπλεον μετρα σημαινει απλα σοκ και δεος για τους Ελληνες πολιτες ετσι ωστε να μην ασχολουνται με σοβαρα θεματα οπως η εξαγορα της πατριδος τους απο την ΕΚΤ.
    Επιπλεον μετρα σημαινει να σκεφτονται οι Ελληνες μονο τη δουλιτσα τους οπως και να σκεφτονται μην τους πιασει ο αστυνομος να τους παει φυλακη για φοροδιαφυγη.
     
    Αντε ρε και γαμηθητε κοπροσκυλα.
    Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ
     
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *