Σε μερικούς μήνες από σήμερα τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7% που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3% ίσως και χαμηλότερα. Βέβαια, η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι ο «αφέτης» που θα δώσει το σήμα για την πτώση των επιτοκίων.
Όπως εκτιμούν, τα επιτόκια της τάξης του 4,5%- 5% που προσφέρονται στις καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών ακόμα και για μικροποσά, δεν θα ξεπερνούν το 2,8% με 3%.
Ταυτόχρονα θα καταργηθούν και τα προνόμια που είχαν οι καταθέτες, να μπορούν δηλαδή να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσης τους -ανεξαρτήτως της διάρκειας της- κάθε μήνα χωρίς ποινή.
Τον τελευταίο χρόνο τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας είχαν… «ξεφύγει», με το μέσο επιτόκιο στην 6μηνη κατάθεση προθεσμίας να διαμορφώνεται κοντά στο 5%, ενώ υπήρχαν και 15νθήμερες προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια 3,5%.
Ένα άλλο θετικό δείγμα είναι η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τον Ιούλιο οι καταθέτες επέστρεψαν στις τράπεζες ποσά 3,2 με 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο (περί τα 3 δισ. ευρώ). Δύο μήνες νωρίτερα -το Μάιο και Ιούνιο- λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των εκλογικών αναμετρήσεων, οι καταθέτες είχαν αποσύρει από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά ύψους 15,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 154 δισ. ευρώ, και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 157 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι «διαρροές» έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 ήταν 174,22 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουνίου 2012 είχαν μειωθεί στα 150,59 δισ. ευρώ). Ενώ την περίοδο Ιανουαρίου 2010-Ιουλίου 2012, «έφυγαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 83 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ποσό των 83 δισ. ευρώ, κεφάλαια περίπου 35 δισ. ευρώ βρήκαν καταφύγιο σε τράπεζες του εξωτερικού. Ωστόσο, τα μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιήθηκε από τους καταθέτες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες, λόγω των δραστικών περικοπών που υπέστησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας.