Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, οι ελπίδες που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου εξανεμίζονται. Η νέα κυβέρνηση «ασθενεί» πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, η εκπροσώπηση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι υποβαθμισμένη, η έλευση των ελεγκτών της τρόικας αναβάλλεται, στις εκταμιεύσεις δόσεων του δανείου θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποδυναμώνεται πριν ακόμη ξεκινήσει. Παράλληλα, διαφωνίες αρχίζουν να εκδηλώνονται για βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, περιλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονη φημολογία, ενισχύοντας τις αμφιβολίες ως προς τη «μακροημέρευση» του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Προβληματισμός επικρατεί πλεον στις αγορές και ως προς την αποτελεσματικότητα του και τη δυνατότητα του να λάβει και να υλοποιήσει τις κρίσμες αποφάσεις που απαιτεί η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,6%, ενώ ο δείκτης τραπεζικών μετοχών σημειώνει «βουτιά» 7%
Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν και αρμόδιοι παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή που πρέπει πρώτα να ανησυχεί είναι η Ελλάδα, ενώ η τρόικα μπορεί να… περιμένει. Οπως αναφέρουν, όσο δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής από ελληνικής πλευράς, η τρόικα και η ΕΕ διευκολύνονται, καθώς δεν είναι αναγκασμένες να συζητήσουν θέμα αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, επίπευσης των δόσεων κλπ.
Στο διευθυντήριο των Βρυξελλών υπάρχει επίσης δυσφορία έναντι της Ελλάδας, για το περιεχόμενο της «προγραμματικής σύγκλισης» των τριών κομμάτων της νέας κυβέρνησης και για τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα ακουθήσει, βάσει της συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/103301.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=goodevening%2025.06″ ]