Ο ιταλικός Τύπος δίνει έκταση την Παρασκευή στα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel και της εφημερίδας Times του Λονδίνου σύμφωνα με τα οποία «η Ιταλία δεν πληρούσε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ, αλλά ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποστήριξε την ένταξή της, διότι πίστευε ότι το κοινό νόμισμα αποτελούσε την μοίρα της Ευρώπης».
Όπως τονίζει η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», το Spiegel απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες σελίδες απόρρητων εκθέσεων της γερμανικής πρεσβείας οι οποίες είχαν συνταχθεί το 1997 και το 1998, από τις οποίες προκύπτει με σαφήνεια ότι η Ιταλία δεν θα έπρεπε, βάσει της κατάστασης των δημοσιονομικών της να μπει στο ευρώ.
Η διαπίστωση αυτή βασίζεται επίσης στις εκθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και πρακτικά συνομιλιών του ίδιου του πρώην καγκελάριου.
Οι Times του Λονδίνου συμπληρώνουν ότι «πολλοί κυβερνητικοί ιθύνοντες και συνεργάτες του είχαν προειδοποιήσει τον Κολ για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, αλλά εκείνος επέλεξε να μην τους λάβει υπόψη του».
«Ο Κολ είχε πληροφορηθεί ότι η Ιταλία χρησιμοποιούσε λογιστικά `τρικ’ για να δείξει στα χαρτιά ότι θεωρητικά σημειώνεται πρόοδος, ενώ στην πραγματικότητα το δημόσιο χρέος της αυξανόταν. Ο τότε καγκελάριος Κολ απάντησε ότι η Ιταλία έπρεπε να συμπεριληφθεί ήδη στην πρώτη ομάδα χωρών του ευρώ, διότι, ο ίδιος, είχε συναίσθηση του βάρους και της ευθύνης της Ιστορίας», σημειώνουν οι Times.
Σύμφωνα με τα δυο μέσα ενημέρωσης «τα παροδικά, θετικά αποτελέσματα της Ιταλίας το 1998 οφείλονταν στην επιβολή ενός ειδικού φόρου και σε ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια. Η Γαλλία, όμως, σύμφωνα με απαντήσεις που είχε δώσει ο Χέλμουτ Κολ, είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το εγχείρημα του ευρώ, σε περίπτωση αποκλεισμού της Ιταλίας».
[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/diethni/32885-spiegel-times-l—————r” ]
Α τώρα ανακαλύψαμε ότι και η Ιταλία χρησιμοποίησε δημιουργική λογιστική.
Τελικά θα αποδειχθεί ότι η όλη ιστορία με το ευρώ είναι φιάσκο.
Τώρα θα βγούν όλες οι αλήθειες.