Την πρόθεση ψήφου των πολιτών ενόψει των επερχόμενων εκλογών αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα στην «Καθημερινή» και το «Παρόν της Κυριακής», μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οκτακομματική Βουλή, προβάδισμα επτά μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της «Public Issue» που έγινε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και δημοσιεύεται σήμερα.
Στην εκτίμηση ψήφου που αφορά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5%, έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12% (η τελευταία χάνει 3,5% από το προηγούμενο βαρόμετρο), οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου με ποσοστό 8,5% (από 6,5% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου), η «Χρυσή Αυγή» με 5% (από 3% προ δεκαπενθημέρου), ενώ οι «Οικολόγοι Πράσινοι» εξασφαλίζουν οριακά την είσοδό τους στη Βουλή.
Εκτός φαίνεται να μένουν ο ΛΑΟΣ και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 2% το κάθε κόμμα.
Επίσης, στην έρευνα αποτυπώνεται το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν από κοινού μια οριακή πλειοψηφία (154-155 έδρες), καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικά το 38% των ψήφων (σε αντίθεση με το πρώτο δεκαπενθήμερο, οπότε τα ποσοστά των δύο κομμάτων δεν έφταναν αθροιστικά σε αυτό το όριο).
Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 51% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 29%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη ισοψηφούν με ποσοστό 19% ο καθένας.
Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό το 34% των ερωτηθέντων απορρίπτει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνουν το 18% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 13%.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «RASS» στη Β’ Αθήνας για το «Παρόν της Κυριακής», η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 μονάδες, αλλά τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τα ποσοστά τους στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του 2009.
Τα ποσοστά των κομμάτων στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας είναι: ΝΔ 14,7%, ΠΑΣΟΚ 10,2%, ΔΗΜΑΡ 10,1%, ΚΚΕ 10%, ΣΥΡΙΖΑ 9,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 4,6%, Χρυσή Αυγή 3,7%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%, ΛΑΟΣ 1,4% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2%.
Σύμφωνα με την ανάλυση της «RASS» η τάση μεταξύ της Β’ Αθήνας και των πανελλαδικών ποσοστών των κομμάτων έχει ως εξής: στη Β’ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει γύρω στις 4 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό, η ΝΔ περίπου 7 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους.
Καθημερινά διαβάζω διάφορες σελίδες με σχόλια για τα δύο “πρώτα κόμματα” και δεν διαβάζω ούτε ένα σχόλιο θετικό τίποτα μόνο βρισιές και ειρωνείες για την κατάσταση που βιώνουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως και από που προκύπτει να λαμβάνουν ποσοστά 22 και 15% η ΝΔΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΕΊΑ η παράταξη της ντροπής του αίσχους και της εξαθλίωσης ενός αξιοπρεπέστατου λαού.
ακόμα κι αυτός που επιθυμεί να ψηφίσει αυτούς τους τύπους μπορεί να ξεχάσει ότι κάποιοι γονείς έχουν αυτοκτονήσει από τα μέτρα που έχουν πάρει. πως πας να τους ψηφίσεις.