Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιολογώντας τα τωρινά δεδομένα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκές.
Καμία τράπεζα στην κυριολεξία δεν διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Καμία τράπεζα δεν διαθέτει πλέον αυτονομία κινήσεων. Αιτία βεβαίως η χρεοκοπία της Ελλάδος, το haircut στα ομόλογα και δευτερευόντως η Blackrock
Οι βασικές αιτίες για τον κεφαλαιακό αδιέξοδο αποδίδονται στο κράτος και όχι στις διοικήσεις.
Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από την σχετικά προκατειλημμένη κοινωνία.
Την τρέχουσα περίοδο ο τραπεζικός κλάδος έχει μικρή ή ασήμαντη αξία καθώς δεν διαθέτει κεφάλαια.
Όμως αυτό θα αλλάξει άρδην από τον Μάιο οπότε και θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου κυρίως μέσω του ΤΧΣ.
Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι ο κύριος μέτοχος των τραπεζών αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες ενώ οι διοικήσεις θα διατηρηθούν και ορθά.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου με τέλη Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες θα είναι διαμάντια υπό την έννοια ότι θα έχουν αποκαλυφθεί και αντιμετωπιστεί όλα τα κακώς κείμενα.
Όμως τα διαμάντια χρειάζονται για να λάμψουν το κατάλληλο περιβάλλον και στην περίπτωση της Ελλάδος η εικόνα απαξίωσης δεν βοηθάει.
Έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες δεν έχουν την τρέχουσα περίοδο αξία.
Το ΤΧΣ θα υλοποιήσει αμκ σε τιμές πολύ πολύ χαμηλές ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Δεν θα είναι σε χαμηλές τιμές λογιστικά αν υπάρξει όπως και αναμένονται ιστορικών διαστάσεων reverse split.
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντική αξία όμως αυτό δεν σημαίνει και κατ΄ ανάγκη ότι θα εκδηλωθεί χρηματιστηριακό παιχνίδι.
Όταν το ΤΧΣ θα είναι ο βασικός μέτοχος θα ελέγχει πλήρως τις τραπεζικές μετοχές οι ελάχιστοι εναπομείναντες μέτοχοι πόσο θα επηρεάσουν την τάση;
Με βάση την κοινή λογική οι ελληνικές τράπεζες με χρηματιστηριακούς όρους μετά τις αμκ θα ανακάμψουν.
Το πόσο θα εξαρτηθεί από πλείστες παραμέτρους.
Όμως αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν εμπρός οι τράπεζες.
Οι τράπεζες είναι το μόνο μέσω στην κυριολεξία που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία.
Ίσως αυτό δεν συμβεί το 2012 αλλά από το 2013 μπορεί να υπάρχει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας…Πέτρος
Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr