Δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κρύβει η εγκύκλιος για τους νέους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Το γενικό «τσεκούρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και η ανελέητη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών, φέρνει σε κατάσταση φτώχειας την ελληνική κοινωνία.
Και αυτό γιατί την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.
Για παράδειγμα: Οικογένεια νέου ζευγαριού με ένα παιδί, στην οποία η σύζυγος έμεινε άνεργη, και ο σύζυγος είναι 30 ετών και έχει προϋπηρεσία 9 έτη σε μια επιχείρηση, το μηνιαίο εισόδημα τους διαμορφώνεται σε μόλις 1044 ευρώ.
Και αυτό γιατί πλέον η σύζυγος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μόνο 396 ευρώ, ενώ ο σύζυγος πληρώνεται με 820 ευρώ μικτά, δηλαδή με περίπου 648 ευρώ καθαρά.
Όμως σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων, εφόσον διαθέτουν σπίτι και τις έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης που μειώνουν δραματικά το μισθό.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για ένα νεαρό ζευγάρι όπου ο άντρας μόλις άρχισε να δουλεύει και η σύζυγος έμεινε άνεργη, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο με 1 εκατ. ανέργους αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους είναι στην αναζήτηση.
Σε αυτή την περίπτωση ο σύζυγος λαμβάνει μικτό μισθό 586 ευρώ, όμως τα καθαρά που μπαίνουν στο σπίτι ανέρχονται σε 489 ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το επίδομα ανεργίας της συζύγου που είναι 360 ευρώ, τότε η συγκεκριμένη οικογένεια καλείται να ζήσει κάθε μήνα με 849 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών, τα πράγματα είναι δραματικά, αφού τα μικρά ανέρχονται σε μόλις 510 ευρώ το μήνα και τα καθαρά σε 440 ευρώ.
Έτσι ανάλογη είναι η κατάσταση και για ένα ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο. Για παράδειγμα ζευγάρι όπου ο άντρας είναι 30 ετών και έχει έξι χρόνια δουλειάς λαμβάνει μικτά 703 ευρώ και 555 ευρώ καθαρά. Η σύζυγος είναι 24 ετών και λαμβάνει 510 ευρώ μικτά και 440 ευρώ καθαρά. Άρα το συνολικό τους εισόδημα είναι 965 ευρώ το μήνα…
Η αποδόμηση των εργασιακών πλαισίων και θεσμών στον ιδιωτικό τομέα, ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα και άδικα πλήγματα που δέχτηκε η Ελλάδα. Και επειδή η οικονομία κάνει κύκλους, αυτή η μείωση των μισθών και σκλαβοποίηση του υπαλλήλου θα αποδειχτεί περισσότερο επιζήμια απο ότι υποδεικνύουν τα νούμερα.
Ενα απλό παράδειγμα. Αν αυριο πουν ότι ολοι οι υπάλληλοι θα δουλεύουν δωρεάν, θα γίνουμε ανταγωνιστικοί ή θα “βουλιάξουμε” μέσα σε ένα νανοδευτερόλεπτο?