Το παράλογο των τεκμηρίων

Στην χώρα που γέννησε την λογική, η λογική μας έχει εγκαταλείψει εντελώς. Για παράδειγμα το καθεστώς με τα τεκμήρια, όπου υποτίθεται ότι θα πιαστούν οι φοροφυγάδες. Όμως επί της ουσίας οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να κάνουν πάρτι, έστω δίνοντας ένα χαρτζιλίκι στο κράτος ενώ παράλληλα θα υπάρχουν πολλοί πολίτες που όντας άνευ εισοδημάτων λόγω ανεργίας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Θα δώσω δύο παραδείγματα πραγματικών περιπτώσεων, και σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις.

Παράδειγμα πρώτο. Άγαμη μητέρα με δύο παιδιά είναι μακροχρόνια άνεργη, από τον Ιούνιο του 2010. Κατά το 2011 το μοναδικό της εισόδημα ήταν το επίδομα ανεργίας για 6 μήνες, δηλαδή 3300 ευρώ. Όμως έχει αγοράσει από το 2008 ένα σπίτι 93 τετραγωνικών μέσω άτοκου δανείου ΟΕΚ για το οποίο το 2011 δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μία δόση του δανείου λόγω ανύπαρκτων εισοδημάτων με αποτέλεσμα να χρωστάει ήδη 6600 ευρώ στον ΟΕΚ. Παρόλα αυτά το σπίτι αυτό θεωρείται τεκμήριο (περίπου 4000 ευρώ). Παράλληλα της διαθέτει ένα αυτοκίνητο του 2000 το οποίο είναι 1000 κυβικών και το οποίο έχει να δει συνεργείο και σέρβις από την προ κρίσης εποχή. Τεκμήριο και αυτό (περίπου 2000 ευρώ). Παράλληλα υπάρχει και το τεκμήριο διαβίωσης (3000 ευρώ).

Η κυρία αυτή η οποία συντηρήθηκε και λόγω βοήθειας από γνωστούς και φίλους κατά το υπουργείο Οικονομικών έχει τεκμαρτό εισόδημα 9000 ευρώ (και πραγματικό 3300 ευρώ) και καλείται πρώτον να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του τεκμαρτού, δηλαδή 2250 ευρώ και παράλληλα θα φορολογηθεί καθώς το αφορολόγητο είναι στις 5000 ευρώ. Και επειδή δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεων θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο, το γνωστό πέναλτι αποδείξεων.
Παράλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό.

Παράδειγμα δεύτερο. Επίσης μακροχρόνια άνεργος με πραγματικό εισόδημα 1380 ευρώ, όσο ήταν οι τρεις μήνες επιδότησης ανεργίας για το 2011 έχει ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικά που έχει τεκμήριο 3000 ευρώ. Μαζί με το τεκμήριο διαβίωσης (3000 ευρώ) θα πρέπει αφενός να βρει αποδείξεις για 6000 ευρώ (1500 ευρώ) και παράλληλα θα φορολογηθεί επειδή ξεπερνάει το αφορολόγητο.

Η εφορία για αυτές τις περιπτώσεις δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και πως θα πρέπει να φορολογηθούν κανονικά οι άνεργοι. Επί της ουσίας και επειδή όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν αυτούς τους φόρους, θα είναι οικονομικοί όμηροι μιας πολιτείας που είναι σκληρή απέναντι στους αδύναμους και απόλυτα χαριστική στους δυνατούς.

Και αν κάποτε βρούνε δουλειά (λέμε τώρα) τότε, και επειδή ο μισθός θα λαμβάνεται μέσω τραπέζης, η εφορία θα κάνει κατάσχεση του μισθού.

Μικρός Φωκίων

3 σχόλια σχετικά με το “Το παράλογο των τεκμηρίων”

  1. Παράδειγμα τρίτο:

    Γιατρός χειρουργός, γνωστός μου, που ιδιωτεύει, καθαρίζει καθαρά 250.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς παραστατικά.Καταφέρνει τα παραστατικά που εκδίδει να μην ξεπερνούν τα 15.000 το χρόνο.

    Διαθέτει μεζονέτα 450 τ.μ., και πολυτελές εξοχικό 120 τ.μ., σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων.

    Επίσης τρία αυτοκίνητα:

    α. MERCEDES 5,7 lt, αξίας 55.000, του κουτιού

    β. BMW 316, 1,6 lt, για τη σύζυγο, αξίας 35.000 ευρώ, επίσης του κουτιού

    γ. Ένα παπαράκι μικρό 1,3 lt για μέσα στην πόλη, αξίας 13.000 ευρώ, ξανά του κουτιού.

    Μέχρι πέρσι πλήρωνε κάτι ψίχουλα για φόρους. Εγώ ως μισθωτός του δημοσίου, που δεν μπορώ να κρύψω, πλήρωνα τα διπλάσια, ζω σε σπίτι που το χρωστάω ολόκληρο και οδηγώ ένα σκουριασμένο κουβά δεκαετίας (ευτυχώς, γιατί δεν τον διεκδικεί καμιά τράπεζα).

    Φέτος ο γιατρός, ή θα τα ακουμπήσει, ή θα πρέπει να ρίξει το lifestyle του στα τάρταρα, αν δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Διαλέγει και παίρνει.

     

  2. Ο γιατρός ίσως θα έπρεπε να είχε συστήσει Off Shore εταιρία στην οποία θα άνηκαν όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία του.
    Ως γνωστό το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κάνει καμιά προσπάθεια να φορολογήσει τις off shore εταιρίες, παρόλο που στην Ελληνική επικράτεια δραστηριούνται εκατοντάδες, ίσως χιλλιάδες τέτοιες εταιρίες.
    Άρα προφανώς ο νέος φορολογικός νόμος λειτουργεί με τρόπο άδικο για αυτούς (πολλοί) που δεν έχουν και τρόπο δίκαιο για αυτούς τους λίγους ( ελάχιστους ) που έχουν αλλά δεν προνόησαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *