Η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε πως η αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσεως (CACs) στα ελληνικά ομόλογα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Αξιολογώντας το εάν η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ με νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί αναδιάρθρωση χρέους και πιστωτικό γεγονός η ISDA γνωμοδότησε αρνητικά.
Αξιολογώντας το εάν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ιδιωτικών κατόχων ελληνικού χρέους που να αποτελεί αναδιάρθρωση χρέους και πιστωτικό γεγονός η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων αποφάσισε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, καθώς δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία.
Πάντως, η ISDA τόνισε σε σχετική ανακοίνωση πως η κατάσταση όσον αφορά στην Ελλάδα «εξακολουθεί να εξελίσσεται» και ότι οι σημερινές γνωμοδοτήσεις δεν δεσμεύουν άλλους συμμετέχοντες στην αγορά να υποβάλουν περαιτέρω ερωτήματα, ούτε αυτό συνεπάγεται πως η ISDA πιστεύει πως ένα πιστωτικό γεγονός θα μπορούσε να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Διαβάστε την απόφαση στο συνημμένο αρχείο
Εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες – απορίες.
Δεν θα καταρρεύσει έτσι η αγορά των CDS; Ποιός θα ξαναγοράσει τέτοια;
Οι θιγόμενοι, που χάνουν λεφτά, παρά τη θέλησή τους, μη συμφωνώντας με το κούρεμα, δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια;
Οι Χ Ψ Ζ συνταξιούχοι, που το ελληνικό δημόσιο τους έδωσε με το ζόρι ομόλογα αντί εφάπαξ βοήθημα, δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια;