Περίπου πέντε χιλιάδες αιτήσεις για ρύθμιση δανείων υποβάλλονται καθημερινά από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το σύνολο των σχετικών αιτημάτων για το 2012 στο ένα εκατομμύριο.
Πρόκειται για στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι προσθέτουν ότι οι μέχρι σήμερα κινήσεις από πλευράς τραπεζών δεν έχουν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς τρία στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ήδη από τον πρώτο μήνα ενώ δύο στα δέκα στους επόμενους τρεις μήνες.
Υπ’Α αυτές τις συνθήκες οι τραπεζοϋπάλληλοι υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι ενιαίο και συγκροτημένο σε όλο το σύστημα και να μην γίνεται «διαπραγμάτευση» του δανειολήπτη με την τράπεζα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αυτόνομη Παρέμβαση στη ΓΣΕΕ, το Αυτόνομο Δίκτυο και η Πρωτοβουλία Συλλόγων στην ΟΤΟΕ παρουσίασαν χθες συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες, όπως τόνισε ο γραμματέας χρηματοπιστωτικού της Ομοσπονδίας Ζώης Πεπές, θα ήταν σκόπιμο να υιοθετηθούν και να τεθούν από την ΟΤΟΕ.
Η πρόταση, που βρίσκει πρακτική εφαρμογή ήδη στην Ισλανδία όπου οι τράπεζές της διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, προβλέπει σε γενικές γραμμές τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών που αποδεδειγμένα υπέστησαν οι δανειολήπτες και τη συνολική διαγραφή όπου το εισόδημα βρίσκεται κάτω από αυτό που θεωρείται επισήμως όριο της φτώχειας και με βάση την ΕΛΣΤΑΤ είναι 6.900 ευρώ για ένα άτομο και 14.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με παιδιά κάτω από τα 14 έτη.
Σημαντική παράμετρος είναι, σύμφωνα με την πρόταση, να μην περιλαμβάνεται στη ρύθμιση εμπράγματη ασφάλεια άλλη από αυτή που υπήρχε στην αρχική σύμβαση καθώς, όπως αναφέρθηκε, είναι πρακτική των τραπεζών να ζητούν να συνοδεύεται η αναδιάρθρωση από προσημείωση ή πρόσθετη προσημείωση ακινήτου.