Της Έφης Καραγεώργου
Η ανάγκη νέων ρυθμίσεων για ήδη ρυθμισμένα δάνεια γίνεται όλο και πιο έντονη, και ιδίως γιΑ τα καταναλωτικά που είχαν χορηγηθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Ήδη το 15% των δανείων που ρυθμίστηκαν το 2010 και 2011 έχουν βγει εκ νέου σε καθυστέρηση και αντιστοιχούν σε ποσό 7 δισ. ευρώ.
Για φέτος υπολογίζεται ότι το 30% των ρυθμισμένων δανείων τους επόμενους μήνες δεν θα εξυπηρετείται κανονικά και θα χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση.
Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, πολλά από τα δάνεια αυτά βρίσκονται ήδη στον τρίτο γύρο ρύθμισης, και το πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς αφού πληθαίνουν και τα «λουκέτα» επιχειρήσεων.
«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», λέει με έμφαση επικεφαλής τράπεζας και σημειώνει: «Προχωράμε σε ρυθμίσεις των ρυθμίσεων, αν και γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες είναι 50%-50% να εξελιχθεί ομαλά η ρύθμιση του δανείου».
Σήμερα οι πολίτες σπεύδουν -με όσα χρήματα τους περισσεύουν- να τακτοποιήσουν πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, η έκτακτη εισφορά, αλλά και τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ό,τι περισσέψει θα το πάρει η τράπεζα.
Η κατηγορία που εμφανίζει σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της καταναλωτικής πίστης. Οι καθυστερήσεις για διάστημα άνω των 90 ημερών έχουν υπερβεί το 28% που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ. Τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας οφείλονται στο γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, χρηματοδοτούσαν μέσω καταναλωτικών δανείων τις επιχειρηματικές τους ανάγκες. Όμως σήμερα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο».
Στο σύνολο της αγοράς οι καθυστερήσεις -παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις- διαμορφώνονται στο 15%, που αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ (περίπου το 15% του στεγαστικού χαρτοφυλακίου).
Ήδη 200.000 στεγαστικά δάνεια έχουν μπει σε κάποιου είδους ρύθμιση. Στις περιπτώσεις που η ρύθμιση αφορούσε «πάγωμα» οφειλής με κεφαλαιοποίηση των τόκων, μετά τη λήξη της περιόδου μη καταβολής της δόσης, οι δανειολήπτες επανέρχονται ζητώντας νέα ρύθμιση από τις τράπεζες.
Στα επιχειρηματικά δάνεια οι καθυστερήσεις υπολογίζονται στα 17 δισ. ευρώ ή στο 14% του χαρτοφυλακίου.
Τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας διαμορφώνονται στα 120 δισ. ευρώ. Το 10% αυτών έχει πάει ήδη σε ρύθμιση, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι θα ρυθμιστούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.
Μέσα στο 2011, τα προβληματικά δάνεια ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ (στο σύνολο της αγοράς), και για το 2012 αναμένεται επιδείνωση των δεικτών, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ένα μόνο σχόλιο έχω να κάνω:
χα χα χα χα χα
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν ,
αν και προτιμώ το “Της πουτάνας θα γίνει “. *
* rogue , Spiridio , καθήστε φρόνιμα .
Σήμερα λέω να μη βρίσω .
Κάνει κακό στη ” λίμβιδο “.