Φιάσκο και βόμβα για την ΔΕΗ οι αυξήσεις του ρεύματος

Ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυση σπρώχνει την ΔΕΗ η κυβέρνηση με την αποδοχή των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος που έγιναν κυρίως με την πολιτική σκέψη να συντηρηθεί το κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού και να μην διαταραχθούν άλλο οι σχέσεις με τις συντεχνίες ενόψει εκλογών.

Θεωρητικά βεβαίως οι αυξήσεις στηρίχθηκαν σε κοστολογικά δεδομένα και σε τεχνοκρατική ανάλυση που επέβαλε την ανάγκη των αναπροσαρμογών.  Κυβερνητικοί παράγοντες όμως αναγνωρίζουν τώρα ότι τα ελατήρια για την απόφαση ήταν και πολιτικά έστω και αν υπονομεύουν την ίδια την ΔΕΗ για τους εξής λόγους:

Πρώτον στα νοικοκυριά: Οι  νέες αυξήσεις στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά πιέζουν ασφυκτικά τα όρια φτώχειας και επιβαρύνουν την ψυχολογία των καταναλωτών με βεβαία επίπτωση την διεύρυνση του αριθμού εκείνων που οδηγούνται στην απόφαση να κάνουν στάση πληρωμών προς την ΔΕΗ επικαλούμενοι λόγους αδυναμίας πληρωμής. Συνέπεια οι περίπου 600.000 σημερινοί απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό μετά την εφαρμογή των νέων αυξήσεων.

Δεύτερον στην ισχύ της μέσης τάσης: Οι αλχημείες της ΔΕΗ στην μέση τάση (με την κατάργηση της τιμολόγησης το εξάμηνο της χαμηλής βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής) έχει επιπτώσεις στο 80% του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας αφού  η γενική εκτίμηση είναι ότι τελικά οι επιβαρύνσεις στην μέση τάση για  το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών θα ξεπεράσουν  (ως τελικό αποτέλεσμα) το 20% και θα φθάσουν (σε δεκάδες περιπτώσεων) και το 60%. Συνέπεια θα είναι η συρρίκνωση της παραγωγής και η απώλεια των όποιων ωφελημάτων από τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων. Αυτή την στιγμή αναλύονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ετοιμάζονται μελέτες (από όλες τις περιφερειακές Οργανώσεις της μεταποίησης) με τις επιπτώσεις που αναμένονται ακόμη και στις θέσεις εργασίας.

Τρίτο στην υψηλή τάση: Οι επίσης αλχημείες της ΔΕΗ οδηγούν  τις ενεργοβόρες βιομηχανίας σε κάθετες αποφάσεις για διακοπή ακόμη και  σειρών παραγωγής λόγω ασύμφορου κόστους και επιβάρυνσης της ανταγωνιστικότητας τους. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ενεργοβόρων ( χάλυβας, τσιμέντα, επεξεργασία ορυκτών, νικέλιο αλουμίνιο  κ.λ.π.) απασχολεί και τον μεγαλύτερο αριθμό εργατών του βιομηχανικού τομέα.

Τέταρτο τα τιμολόγια των ενεργοβόρων: Η ΔΕΗ θα  οδηγηθεί θέλει δεν θέλει να ανοίξει και πάλι τον φάκελο τιμολόγησης των ενεργοβόρων  βιομηχανιών και  θα υποχρεωθεί σε ειδικές τιμολογήσεις. Αυτή είναι άλλωστε η τάση των συζητήσεων τριμερούς επιτροπής  (αρμοδίων και ενδιαφερομένων) στα αρμόδια υπουργεία που (όπως μαθαίνει το Capital.gr) ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με αντικείμενο την υψηλή τάση και τις ενεργοβόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Πέμπτο υπονομεύονται οι εξαγωγές: Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα θέσουν ξεχωριστά θέμα για την ανταγωνιστικότητα μετά τις μεγάλες αυξήσεις στην μέση τάση και θα θέσουν θέμα βιωσιμότητας των εξαγωγών. Όπως επίσημης πληροφορείται το Capital.gr την  Δευτέρα  13 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με  συμμετοχή όλων των περιφερειακών βιομηχανικών Οργανώσεων όπου θα εξετασθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις  (δάνεια, μνημόνια, εργασιακά, χωροταξικά, αδειοδοτήσεις κ.λ.π.) ομάδες επιχειρηματιών θα θίξουν την νέα πολιτική τιμολογίων της ΔΕΗ συνδυάζοντάς τις επιπτώσεις με τα εργασιακά και τις εξαγωγές.

Έκτο ανεπαρκείς οι αυξήσεις:Με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να εξοφλήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στην ΔΕΗ  είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί άλυτο το πρόβλημα του μεγάλου ελλείμματος της (που αποτελεί και την βραδυφλεγή βόμβα πτώχευσής της) θα τεθεί εκ νέου θέμα νέων αυξήσεων στα ήδη υπέρογκα τιμολόγια της Επιχείρησης πιθανότατα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *