Παρά τις ευνοϊκές αποφάσεις που εκδίδουν τα ελληνικά δικαστήρια για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στη Θεσσαλονίκη, η δικαστική διαδικασία φαίνεται να προχωρά με αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν κάποιος σήμερα καταθέσει αίτηση προσφυγής στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, παίρνει σειρά για να συζητηθεί στο τέλος του 2014, την ώρα που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, αναφέρει το voria.gr.
«Το μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι αργεί πάρα πολύ το Ειρηνοδικείο. Μια υπόθεση παίρνει σειρά εκδίκασης στο τέλος του 2014, καθώς είναι μόλις τρεις οι Ειρηνοδίκες και δεν επαρκούν» είπε στη Voria.gr η Μαρία Βασιλειάδου Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Εκπρόσωπος ΕΚΠΟΙΖΩ Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι συνολικά έχουν κατατεθεί είτε μέσω καταναλωτικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα μέσω δικηγόρων, περίπου 3.000 αιτήσεις.
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία, ζητώντας διαγραφή ενός μέρους του χρέους τους, αφού πρώτα οι διαπραγματεύσεις ιδιωτών-τραπεζών, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος Κατσέλη 3869/2010 έχουν «ναυαγήσει».
Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη, από το σύνολο των 2.000 μελών της, έχουν κατατεθεί από την εφαρμογή του νόμου (Αύγουστος 2010) μέχρι σήμερα 1.233 αιτήσεις εξωδικαστικού διακανονισμού με τις τράπεζες και από αυτές εκδόθηκαν βεβαιώσεις αποτυχίας στις 1.182 (δεν έγινε αποδεκτός ο συμβιβασμός από την τράπεζα). Το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε εκ μέρους των μελών της στο Ειρηνοδικείο 104 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν συζητηθεί μόλις 8, χωρίς, όμως, να εκδοθούν αποφάσεις.
Είναι, πάντως, σημαντικό πάντως το γεγονός ότι στο 85% των περιπτώσεων πανελλαδικά οι αποφάσεις ήταν υπέρ των οφειλετών.
Φέξε μου και γλύστρισα!