Δεν έχουν τέλος οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Ξεχνώντας προφανώς τότε που ούρλιαζαν για την υπόθεση του βατοπεδίου που δεν πήγε στη Βουλή ή που έκλεισε το Κοινοβούλιο για να μη γίνει ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Αλλιώς δεν εξηγούνται οι αντιδράσεις για την απόφαση των εισαγγελέων να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνήσει ποινικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και των υπουργών του.
Πρώτη έσυρε σήμερα τον χορό η Αννα Διαμαντοπούλου η οποία πήρε τη σκυτάλη από τον… μακελάρη Α. Λοβέρδο. Χαρακτήρισε ουσιαστικά την πρωτοβουλία του Πεπόνη, επικίνδυνη για τη χώρα: «Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και με βάση αυτά γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα, ενώ δεν είναι καθόλου πειστικά τα δεδομένα του ότι για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα δεν έκαναν τον κόπο να καλέσουν ως μάρτυρα ούτε τον πρόεδρο της Eurostat».
Σειρά πήρε ο Μ. Καρχιμάκης ο οποίος επιτέθηκε στον εισαγγελέα. Αναρωτήθηκε εάν η ενέργεια των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη να φέρουν στη Βουλή τις καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009 «πρόκειται περί επικίνδυνης συμπεριφοράς ή περί μιας καλά οργανωμένης παρέμβασης στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας;»
Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί για μια ακόμα φορά στην ιστορία του να δώσει χαρακτήρα πολιτικής δίωξης προκειμένου να αποφευχθεί η αναζήτηση των ευθυνών του για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό που φοβούνται όμως είναι ολοφάνερο: Αφενός, η ενδεχόμενη παραπομπή Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου θα αποτελέσει το συντριπτικό κτύπημα στο διαλυόμενο ΠΑΣΟΚ. Αφετέρου θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για άλλους συνυπεύθυνους, συμμέτοχους και πρόθυμους.
Το έλλειμμα το 2009 ήταν στο 12% και όχι στο 15%.
Στο μεταξύ παρά τις απεγνωσμένες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στην υπόθεση. Σήμερα μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς η Ζωή Γεωργαντά, πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, επέρριψε προσωπικές ευθύνες για τη διόγκωση του ελλείμματος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.
“Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, τον ΓΓ του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ΄ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει, αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεωργαντά, και πρόσθεσε:
“Πιστεύω ότι έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ευτυχώς, δεν υπέκυψαν κι αυτό τους τιμά. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία- τη Eurostat- και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τον Όλι Ρεν…”.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM η κ. Γεωργαντά είπε: “Από το 8% το πήγαν στο 12%, μετά στο 12,7%, που το έχει υπογράψει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Πλασκοβίτης, και μετά το ανεβάσανε στο 13,6%, μέχρι που εμάς προσπάθησαν να μας κλείσουν τελείως το στόμα και το βγάλανε στο 15,4%, και σήμερα το έλλειμμα είναι 15,8%, δηλαδή έγινε αναθεώρηση πάλι προς τα πάνω. Το 15% ήταν το ουσιαστικό ξεκίνημα για να βρεθούμε σήμερα σε αυτή την απαίσια κατάσταση….”
Ενώ μιλώντας στο Ράδιο 9 πρόσθεσε: «Όταν το έβαλαν 13,6% το έλλειμμα, το υπουργείο, μετά το 13,6% τότε μπήκαμε στο …., μετά το 13,6%το οποίο και αυτό από πού βασιζόταν, τότε η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργούσε με επικεφαλής τον κ. Πλασκοβίτη και το είχαν βάλει στο 13,6% ενώ ένα μήνα πριν είχαν υπογράψει χαρτιά και εκθέσεις τα οποία τα έχω εγώ, ότι ήταν 12,7%. Πως το πήγαν στο 13,6%; Ούτε δικαιολόγησαν τίποτα. Τότε μπήκαμε στο μνημόνιο. Το πιο σημαντικό ήταν ο Νοέμβριος του 2010 όπου εμάς μας είχαν εξοστρακίσει και το ήξερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμφωνούσε, μας έλεγε ότι δεν πρέπει να μιλάμε και να υπογράφουμε ό,τι μας δίνει ο κος Γεωργίου και στις 15 Νοεμβρίου έβγαλαν αυτό το 15,4% το οποίο χειροτέρεψε κάθετα για τη χώρα μας, τότε ανέβηκαν τα spreads και δεν ξανακατέβηκαν.Μπορεί να υπήρχε πρόθεση, δεν μπορώ να ξέρω. Οι άνθρωποι έχουν διάφορες ατζέντες…»
Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε ακόμα ότι ο γενικός διευθυντής της Eurostat, κ. Ραντερμάχερ, συναντήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό εν κρυπτώ. «Ήρθε και είδε τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ΄ ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση». Συμπλήρωσε δε ότι, με βάση τις δικές της αναλύσεις και υπολογισμούς, το έλλειμμα το 2009 ήταν περί το 12% και όχι στο 15%..
Τις δηλώσεις της κ. Γεωργαντά χαρακτήρισε αποκύημα της φαντασίας ο Π. Καψής, όμως, το θέμα παραμένει και καίει. Και μάλιστα, θα προκαλέσει πάταγο αν αποφασίσει ο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιστρέψει στον εισαγγελέα τη δικογραφία και να μην την αποστείλει στη Βουλή. Αν τα έκανε αυτά η ΝΔ θα μίλαγαν όλοι για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τώρα που τα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι όλα καλά;
ΝΔ: Θα τα πούμε στην Βουλή
Η ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα διά του εκπροσώπου της σκληρή επίθεση κατά του Α. Λοβέρδου: ”Η απειλή Λοβέρδου, για μακελειό στη χώρα, στρέφεται ευθέως εναντίον της δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρα του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, τέτοιες απειλές, σε μια στιγμή που ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους, ξεπερνούν τα όρια της ανευθυνότητας. Ειναι εκβιαστικες, και επικινδυνες” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.
Αναφερόμενος εξάλλου στο τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το φούσκωμα του ελλείμματος, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι στο πόρισμά τους οι δύο εισαγγελείς διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, και ΝΔ θα καθορίσει την στάση της αφού ο φάκελος πάει στην βουλή και ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα.
Πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα, δήλωσε και ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. Για να μην επαναληφθούν όμως τα λάθη του παρελθόντος με τις διάφορες Εξεταστικές Επιτροπές και προκειμένου η διαδικασία της Βουλής να έχει συγκεκριμένη κατάληξη θα πρέπει η έρευνα να γίνει σε βάθος και πλάτος, πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας και επανέλαβε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.
«Υπάρχει πολιτικό ζήτημα και το πολιτικό ζήτημα αυτό επιβάλλει να μην εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα τα οποία επί δυο χρόνια τώρα είναι στόχος για πολύ σοβαρές παραλείψεις ή ενέργειες και αφετέρου τώρα πια έχουμε βεβαιωμένο και από μια διαδικασία που ξεκινά με πρωτοβουλία δικαστικών αρχών, ότι αυτά τα πρόσωπα φέρουν μερικές συγκεκριμένες αλλά ισχυρές ενδείξεις συμμετοχής» τόνισε.